HT-u i Vipnetu projekti razvoja s partnerima donijeli tri globalne inovacijske nagrade

Autor: Bernard Ivezić , 21. svibanj 2014. u 16:47
Thinkstock

Vipnet inovirao u energetskoj efikasnosti mobilne mreže i satelitskoj televiziji, a HT u usluzi kojom može konkurirati Skypeu.

Vipnetu i Hrvatskom telekomu suradnja s hrvatskim, švedskim i američkim tehnološkim kompanijama donijela je tri nagrade za poslovnu izvrsnost i inovacije koje se dodjeljuju u organizaciji časopisa Global Telecoms Business (GTS).

Uspješniji je bio Vipnet koji je osvojio dvije nagrade. Prva je u kategoriji inovacija u mobilnim komunikacijama. Vipnet je kroz suradnju s Ericssonom Nikolom Teslom uveo takozvani PSI sustav kojim je povećao efikasnost svojih baznih stanica temeljenih na obnovljivim izvorima energije povećao za 40 do 50 posto.

Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta ističe da je to posebno važno zbog uvođenja nove generacije mobilne mreže LTE Advancea koji omogućava surfanje brzinama od 300 Mbps.

"S tom tehnologijom smo krenuli prvi u Hrvatskoj i to prije godinu dana, a zasad smo ovo rješenje uveli na devet baznih stanica na Jadranu čime smo ojačali pokrivenost 3G signalom u vrijeme turističke sezone", kaže Pejković.

Inače, prije dvije godineVipnet je s tvrtkom Končar osvojio GTB nagradu za projekt implementacije hibridnih baznih stanica koje se napajaju obnovljivim izvorima energije. Te stanice za proizvodnju električne energije, uz sunce i vjetar, po prvi puta koriste i gorive članke.

Druga ovogodišnja GTB nagrada za Vipnet je u kategoriji veleprodajnih rješenja. Projekt "direct2home satelitske televizije" službeno je prijavljen s drugom tvrtkom članicom grupe Telekom Austrija, mrežom A1. No, tehnološki partner je švedska tvrtka Agama Technologies, koja razvija video rješenja za telekom industriju, a za Vipnet je razvila uslugu satelitske televizije koje se, prema GTB-u, smatra trenutno najinovativnijom na svijetu. Očekuje se da će Telekom Austrija tu uslugu, nakon Vipneta, proširiti na ostale države u kojima posluje poput Slovenije, Srbije i Makedonije.

Hrvatski telekom osvojio je jednu nagradu i to za inovaciju u fiksnim telekomunikacijama. HT je u suradnji s američkom tvrtkom Mavenir Systems, koja je zbog toga lani otvorila podružnicu u Zagrebu, dobio nagradu za takozvanu IMS temeljnu mrežu. Riječ je o tehnologiji koja pogoni HT-ovu uslugu Instrukcije.tv i omogućuje ne samo pregledavanje sadržaja, kao na YouTubeu, već pretvaranje tog servisa takoreći u eLearning sustav.

Tehnički je Mavenir razvio sustav koji se temelji na WebRTC tehnologiji koja omogućuje korisnicima pametnih mobitela, pametnih televizora, tableta, kao i običnih računala i laptopa da izravno u internetskom pregledniku telefoniraju, vode video-konferencije ili razmjenjuju druge poruke. Time HT ima tehničke mogućnosti ponuditi usluge kojima može konkurirati Skypueu, Viberu i WhatsAppu.

Nenad Šlibar, direktor Odjela za razvoj jezgrene mreže HT-a kaže da će ova inovacija doći posebno do izražaja u TeraStreamu.

"Projekt je realiziran u svega nekoliko tjedana, zahvaljujući vizionarstvu marketinškog dijela tima te stručnosti i trudu svih uključenih u projekt", zaključuje Šlibar iz HT-a.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close