HT predstavio svoja rješenja na Smart City Expo

Autor: Marta Duić , 17. studeni 2016. u 22:00
HT je na kongresu predstavio rješenja koja je već implementirao u Hrvatskoj

14.000 posjetitelja, 590 izlagača i 400 govornika okupilo se u Barceloni na kongresu i izložbi koja predstavlja ICT rješenja za budućnost gradova.

Na najprestižnijem svjetskom kongresu na temu ICT rješenja za budućnost gradova Smart City Expo koji se održava u Barceloni, Hrvatski Telekom je zajedno s partnerima predstavio tri rješenja za pametne gradove, koja bi svoju primjenu nakon Hrvatske mogla naći na brojnim europskim i svjetskim lokacijama.

U Barceloni se na ovogodišnjem izdanju Smart City Expoa okupilo više od 14 tisuća posjetitelja, 590 izlagača i 400 govornika, a HT je suradnji s Deutsche Telekomom izložio rješenja koja je implementirao u gradovima diljem Hrvatske.  Jedna od usluga je pametni sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, razvijen u suradnji s tvrtkom EcoMobile, koji se primjenjuje u Koprivnici. Sustav obuhvaća kontejnere s ugrađenim čipovima koji u realnom vremenu javljaju da je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza. Rješenje optimizira poslovanje pružatelju usluga, ali i omogućava naplatu usluge prema volumenu i broju sakupljanja ili masi otpada, što je dobro za same građane.

Najviše interesa izazvalo je rješenje iz područja e-mobilnosti, pogona automobila na električnu energiju jer je riječ o području usluga za koje se procjenjuje da će 2020. godine samo na tržištu EU vrijediti pet milijardi EUR, a očekuje se i deseterostruki rast u količini infrastrukture i korištenja usluge. Među predstavljenim rješenjima nalazi se i usluga za mjerenje okolišnih čimbenika, odnosno kvalitete zraka koja je još u ožujku primijenjena u Dubrovniku u prvoj pametnoj ulici u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close