HT gasi Planet9, propao dobavljač

Autor: Bernard Ivezić , 18. lipanj 2015. u 22:00
Njemački Txtr 2009. isporučio je svoj prvi čitač e-knjiga /FOTOLIA

Hrvatski telekom tvrdi da želi što prije ponovo pokrenuti uslugu e-knjiga te da ispituje poslovne modele koji će biti dobri i za korisnike i za izdavače.

Njemački proizvođač tehnologije za e-knjige Txtr svojim je bankrotom prisilio Hrvatski telekom (HT) da s krajem lipnja naprasno ugasi uslugu Planet9.

Prvi je to put u Hrvatskoj da je neki operater zbog propasti dobavljača prisiljen ugasiti svoju cloud uslugu. Iz HT-a su korisnike pozvali da spase svoje elektroničke knjige tako što će ih snimiti lokalno na svojim mobitelima, računalima i tabletima. To će biti moguće do 28. lipnja. "Hrvatski telekom za svoju je uslugu Planet 9 koristio platformu za e-knjige njemačke tvrtke txtr GmbH koja je, na žalost, završila u stečaju", objasnili su iz tog operatera. Tvrtka Txtr u stečaj je otišla u siječnju ove godine kad ju je zbog insolventnosti na to prisilio sud u Berlinu.

U travnju se pojavila nada da će se tvrtka izvući kroz prodaju grupi Media Markt & Saturn. No, poznati njemački lanac trgovina potrošačkom elektronikom objavio je da je zapravo prezeo intelektualno vlasništvo kompanije i da će ga iskoristiti za svoje interne potrebe. Time je završila burna povijest tvrtke Txtr, koja je 2009. isporučila na tržište svoj prvi čitač elektroničkih knjiga. Kako piše njemački portal Golem.de, berlinska tvrtka nekoliko je puta odgodila predstavljanje tog proizvoda mijenjajući njegove specifikacije, a kad ga je napokon predstavila, bilo ga je teško naći i prodavao se slabo. Tvrtka je nakon toga okrenula aplikacijama za e-knjige.

Godine 2011. u Txtr je uložila američka kompanija 3M s velikim očekivanjima od tržišta e-knjiga. Txtr ja nakon toga najavio da radi na najjednostavnijem i najjeftinijem čitaču e-knjiga na svijetu. Godinu dana kasnije, kako piše poljski blog World Readers, čitač Beagle tvrtke Txtr rasprodan je u Njemačkoj po cijeni od 59 eura. Nakon toga se pojavilo njegovo reizdanje za japansko tržište. Pritisnut napretkom tableta i pametnih mobitela s jedne strane te Amazonovim Kindlom s druge, Txtr je lani promijenio strategiju. Svoje čitače e-knjiga predstavljao je kao dodatak mobitelima jer za prijenos knjiga koriste Bluetooth tehnologiju te ih je kao takve pokušao prodavati preko mobilnih operatera.

No, operateri nisu bili impresionirani. Umjesto toga, tvrtka je potkraj prošle godine u Velikoj Britaniji osnovala podružnicu i predstavila uslugu Blloon. Korisnicima iPhona ponudila je da za mjesečnu pretplatnu od četiri do šest funti pročitaju 500 do tisuću stranica bilo koje knjige u njihovoj ponudi. Blloon je u siječnju trebao krenuti u Njemačkoj i SAD-u. Iako se u izdavačkoj branši već dugo komentira kako HT nije uspio ostvariti značajniji tržišni uspjeh s Planetom9, iz tog operatera uvjeravaju da je jedini razlog gašenja usluge propast Txtr-a.

"Zadovoljni smo razvojem usluge Planet9, brojem registriranih korisnika i iskazanim interesom za uslugom", kažu u HT-u. Dodaju da im je zbog toga želja da što prije moguće ponovno ponude uslugu e-knjiga. "Trenutačno razmatramo poslovne modele koji bi bili prihvatljivi na našem tržištu, kako od strane krajnjih korisnika, tako i od strane nakladnika", zaključuju u HT-u. Istu uslugu, samo s hrvatskim dobavljačem Lamaro Digitalom, uspješno i dalje nudi Vipnet.

Komentirajte prvi

New Report

Close