Hrvatski web veličinom bi ispunio čak osam NSK

Autor: Bernard Ivezić , 16. veljača 2017. u 15:20
Danas aktivno više od 96,7 tisuća .hr domena, koriste se za web, e-mail i druge servise, Fotolia

Domaći internetski prostor na .hr domeni u 15 godina je po količini materijala narastao 23 puta. U Hrvatskoj je trenutačno aktivno 80 tisuća sajtova s 39,5 milijuna web stranica.

Najnoviji backup hrvatskog interneta, završen početkom siječnja, teži 7 terabajta, objavio je zagrebački Sveučilišni računski centar (Srce). Dovoljna je to količina podataka da bi se, kada bi se otisnula na papir i željela negdje pohraniti, za nju moralo izgraditi barem osam Nacionalnih i sveučilišnih knjižnica (NSK).

Ta baza, koja se ujedno čuva u NSK i koja je preko stranice Haw.NSK.hr javno dostupna, najveća je baza otvorenih podataka u Hrvatskoj, usporediva još jedino s bazom propisa i drugih službenih dokumenata koje skupljaju Narodne novine. No, kako neslužbeno doznajemo, uz povremene slučajeve iz akademskog svijeta, na ovoj se bazi trenutačno ne rade nikakva komercijalna istraživanja, čak ni ona vezana uz razvoj domaće e-trgovine.

U Srcu navode da je u 15 godina web prostor koji se nalazi na domeni .hr narastao više od 23 puta. Trenutačno je na hrvatskom internetu aktivno 80 tisuća web sajtova. Broj aktivnih .hr domena je i veći, penje se iznad 96,7 tisuća, ali neke se domene koriste za e-mail i druge servise, a ne i za web. Usporedbe radi, prije 15 godina na .hr domeni bilo je aktivno svega 14 tisuća domena. Obje brojke značajno su manje od istog pokazatelja u susjednoj Crnoj Gori. Tamo je država upravljanje atraktivnom vršnom domenom .me outsourcala i od toga napravila dobar biznis. U 2014. je Crna Gora od toga zaradila 2,7 milijuna eura, ukupno sve godine do tada 16,9 milijuna eura, a broj registriranih .me domena veći je od 800 tisuća.

Prema podacima Srca, na 80 tisuća aktivnih hrvatskih web sajtova nalazi se 39,5 milijuna web (HTML) stranica. Još toliko na domaćem internetu nalazi se drugih materijala, mahom slika (JPEG).

Prvo mjerenje hrvatskog weba napravljeno je 2002. godine. Tada je pronađeno 3,13 milijuna web (HTML) stranica, a ukupan broj svih sadržaja bio je 4,67 milijuna.

U Srcu navode da je njihov alat kojim provode skupljanje i mjerenje hrvatskog weba sličan onome koji ima Google, a koristi ga, dodaju, i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close