Hrvatski predstavnici u finalu Imagine Cupa

Autor: Stjepan Škramić , 29. svibanj 2007. u 06:30

Možemo se nadati da će ovogodišnji predstavnici ponoviti prošlogodišnji uspjeh

Završeno je hrvatsko finale Imagine Cup 2007, svjetskog natjecanja koje promiče studentska i učenička dostignuća na području razvoja tehnologije. Finale je održano je na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, a tema ovogodišnjeg natjecanja je “Zamisli svijet u kojem tehnologija svima omogućuje bolje obrazovanje”. Ove godine zaprimljeno je 136 prijava iz Hrvatske, što je povećanje od oko 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok diljem svijeta natjecanje okuplja više od 100 tisuća sudionika. U finalu održanom u Varaždinu natjecalo se šest timova iz Zagreba, Splita i Varaždina, a pobjednik je ekipa sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Ona je pobijedila s projektom pod nazivom “eS.NET” koji će predstaviti na svjetskom finalu Imagine Cup 2007, u korejskom glavnom gradu Seoulu. Drugoplasiran je tim s projektom MILE iz Zagreba, dok je trećeplasiran varaždinski tim s projektom Eduforia. Kao i prethodni pobjednički timovi, i članovi projekta “eS.NET” dobit će punu podršku Microsoftova poslovno-tehnološkog centra u Varaždinu. Prijašnjih godina hrvatski su se timovi nakon nacionalnog natjecanja morali dokazati i na regionalnoj razini, no kako su predstavnici zemalja naše regije pokazali izniman uspjeh, regionalno je natjecanje od ove godine ukinuto. Zbog toga će hrvatski predstavnici izravno sudjelovati u svjetskom finalu u Koreji. Prošlogodišnji su predstavnici Hrvatske u svjetskom finalu, varaždinski tim EKG.NET, ušli među 12 vodećih u globalnoj konkurenciji te među šest najperspektivnijih projekata za koje se smatra da svoj prostor mogu pronaći i na globalnom tržištu. Ovogodišnji pobjednici dolaze iz Splita, a projekt “eS.NET” razvija vještine u korištenju računala kod djece s umjerenom mentalnom retardacijom. Razvijanjem vještina djeca bi razvijala vizualne, auditivne i motoričke sposobnosti, te postizale socijalnu afirmaciju. Aplikacija se sastoji od tri dijela. Prvi je namijenjen učenicima i koristi se za rješavanje određenih zadataka, drugi dio namijenjen je kontroli, a treći služi za pripremu sadržaja i zadataka. Mentor tima je Ivan Šaškor, dok su njegovi članovi Josip Maras, Marko Matijević, Mislav Tomasković i Petar Šolić Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Projekti okrenuti učenju

Zagrebački tim je drugoplasiran s projektom “MILE – Mobile & Interactive Learning Environment”, sustavom učenja putem mobilnih uređaja. Studenti su opremljeni mobilnim uređajima te putem MILE sustava pristupaju različitim sadržajima. Mentor tima je Andrej Radinger iz tvrtke Mobendo, a članovi tima su Ivica Botički, Ivan Budišćak, Antonio Faletar i Luka Lovošević, sa zagrebačkog FER-a. Trećeplasirani varaždinski tim zove se Visia, a projekt “Eduforia” za osnovnu ideju ima učiniti učenje zabavnim te dati podršku timskom radu. Mentor tima je Neven Vrček sa Fakulteta organizacije i informatike, a članovi u Miroslav Novak, Marko Orešković, Ivan Padavić i Marko Velić.

Komentirajte prvi

New Report

Close