Hrvatski model fiskalizacije uvode Slovenija, Češka i Srbija

Autor: Bernard Ivezić , 14. prosinac 2014. u 22:00
Hrvoje Somun/ Borna Filić/PIXSELL

U Sloveniji žele primjenom hrvatskog modela smanjiti udio sive ekonomije, koja čini do 12,2 posto BDP-a.

Slovenija od 1. rujna iduće godine planira uvesti hrvatski model fiskalizacije. Isto to će vjerojatno već od već od 1. siječnja 2016., učiniti i Češka.

Kako doznajemo od domaćih izvora iz IT branše, prije njih hrvatski model usvojila je i Srbija. Tamo su već raspislali i prvi natječaj za prelazak s postojećih fiksalnih blagajni s internom memorijom na našu fiskalizaciju u cloudu, ali je Srbija pauzirala taj projekt.

Prate sve prilike
U IT branši u Hrvatskoj komentira se da su ta tri posla glavne potencijalne izvozne prilike za APIS IT, koji je unazad tri mjeseca ubrzano sklopio velika izvozna strateška partnerstva. Prvo je krajem rujna u SAD-u potpisano s IBM-om, a drugo prošli tjedan u Zagrebu s Oracleom. Pitali smo predsjednika Uprave APIS IT-a Hrvoja Somuna za komentar. No, uz smješak kaže da nema komentara. "Pratimo sve prilike i u kontaktu smo sa svim predstavnicima u državama koje su zainteresirane za fiskalizaciju u cloudu kako je to učinila Hrvatska, jer se to pokazao kao najučinkovitiji model, a u kontaktu smo i sa svim partnerima u isporuci", kaže Somun.Hrvatski sustav fiskalizacije u četiri mjeseca od uvođenja podigao prijavljeni promet ugostitelja i trgovaca za 2,78 milijardi kuna odnosno više od 40 posto.

 

Somun

U kontaktu smo sa predstavnicima i partnerima u isporuci

Taj je Vladin potez ocijenilo pozitivnim čak 93 posto građana, a pozitivnim ga smatraju i IT poduzetnici.Za razliku od drugih poslova državne informatizacije u ovom je državna tvrtka napravila isključivo središnji, tzv. cloud sustav fiskalizacije dok je privatnicima ostavila prostor za njihova rješenja fiskalnih blagajni te da se na tržištu natječu za korisnike. To je razlog zašto izvozni poslovi APIS IT-a sada interesiraju velik broj domaćih tvrtki od HT-a i Vipneta preko Digitrona i Infokoma do Fiskal jedan.

Uključio se i Lalovac
Slovenski premijer Miro Cerar prije desetak dana izjavio je da Slovenija zbog sive ekonomije gubi između 8,5 i 12,2 posto BDP-a. Nije se izravno pozvao na "hrvatski model" već na "kontrolu obračuna računa u realnom vremenu" što nudi jedino rješenje kakvo koristi Hrvatska. Cerar je najavio da će Slovenija zakon, kojim bi se to omogućilo, pripremiti u prvom tromjesečju 2015.U Češkoj su zbog hrvatskog modela fiskalizacije na poziv tamošnjeg ministra financija i premijera već boravili ministar financija Boris Lalovac i premijer Zoran Milanović.

Češka je zatražila od Hrvatske pomoć oko pripreme javne rasprave na tu temu kao i prilagodbe hrvatskog modela fiskalizacije svojim potrebama.Srbija je lani revidirala zakon kako bi uvela obradu fikskalnih računa u realnom vremenu po uzoru na Hrvatsku. Neke srpske IT tvrtke čak su zbog toga već tražile reference po Hrvatskoj.U svijetu 35 država u Europi, Africi, Aziji i J. Americi koristi fiksalizaciju. Među njima su tržišta Francuske, Italije, Švedske, Španjolske, Turske,  Brazila, Argentine i Meksika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slavko, majstore!

Jesmo mi to PATENTIRALI…??? Jesmo li se zaštitili, pa da to možemo sada
i naplatiti …..GOSP. Linić, mora svoj patent zaštititi……i svoj porezni izum naplatiti putem zaštite svog prava na inovaciju poreznog sustava naplate…
Ili, je vlasnik patenta RH ?

New Report

Close