Hrvatska postigla napredak u konkurentnosti u IT industriji

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2009. u 15:00

Prema rezultatima istraživanja o konkurentnosti u IT industriji za 2009. godinu, Hrvatska je s rezultatom od 38.3 poena plasirana na 37. mjesto od ukupno 66 zemalja diljem svijeta, priopćeno je danas iz međunarodno udruženja proizvođača poslovnog softvera BSA .

U odnosu na zemlje u užoj regiji, Hrvatska je u 2009. ostvarila najveći napredak – za četiri mjesta gore na ljestvici (od 41. u 2008. na 37. u 2009). Usprkos tome, u Istočnoj Europi Hrvatska i dalje zauzima 10. mjesto od ukupno 15 zemalja. Najbolje uvjete za razvoj IT konkurentnosti u svijetu imaju SAD (78,9/100 poena), Finska (73,6/100 poena) i Švedska (71,5/100 poena). Ovo su samo neki od rezultata studije koju je provela analitička kuća Economist Intelligence Unit, a sponzorirao BSA.

Studija koja je provedena u 66 zemalja diljem svijeta, treću godinu zaredom ocjenjuje i uspoređuje učinkovitost zemalja u izgradnji okruženja poticajnog za povećanje konkurentnosti IT industrije. “U današnjem gospodarskom okružju, podrška jakom tehnološkom sektoru važnija je no ikad. Tehnologija može pokrenuti oporavak gospodarstva i stvoriti dugoročni gospodarski rast”, rekao je Mladen Vukmir, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj, te dodao: “Tijekom protekle godine, Hrvatska je poboljšala poslovnu okolinu, IT infrastrukturu, razvoj i istraživanja te – ukoliko Vlada Republike Hrvatske prihvati sugestije iz studije – u nadolazećim godinama očekujemo daljnja poboljšanja i još bolji plasman Hrvatske u ovom istraživanju.”




Studija pokazuje kako Hrvatska najbolje stoji u području poslovne okoline, pravnog uređenja i podrške za razvoj IT industrije. Područja za daljnja poboljšanja uključuju IT infrastrukturu, ljudske resurse te razvoj i istraživanja. Pet najbolje ocijenjenih zemalja u regiji Istočne Europe su Estonija (23. mjesto, 55.6 poena), Češka (26. mjesto, 47.0 poena), Mađarska (28. mjesto, 46.1 poen), Slovenija (29. mjesto, 45.3 poena) te Litva (31. mjesto, 43.3 poena).

“Na globalnom planu, IT sektor je prebrodio krizu razmjerno dobro, unatoč smanjenoj potrošnji”, rekao je Denis McCauley, direktor globalnih tehnoloških istraživanja Economist Intelligence Unita. “Umjesto forsiranja kratkoročnih mjera za jačanje produktivnosti sektora ili podrške slabo stojećih IT proizvođača, donositelji političkih odluka trebaju ostati usredotočeni na jačanje fundamentalnih aktivatora dugoročne konkurentnosti sektora”.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close