‘Hrvatska mora sudjelovati u velikim pothvatima’

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2019. u 22:00
Glavna ravnateljica CERN-a i ministrica znanosti/Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatska i službeno pridružena članica najvećeg istraživačkog laboratorija.

Republika Hrvatska postala je u četvrtak i službeno pridružena članica najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu – Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN nakon što je potpisan sporazum o dodjeli Hrvatskoj statusa pridružene zemlje članice CERN-a.

Sporazum su potpisale glavna ravnateljica CERN-a Fabiola Gianotti i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a na svečanosti je, među uzvanicima i članovima hrvatske znanstvene i akademske zajednice bio i premijer Andrej Plenković.

Kabinet znanstvenika Nikole Tesle u Tehničkome muzeju Nikole Tesla odabran je za mjesto potpisivanja. Ministrica Divjak istaknula je da epohalna otkrića kakvo je i razvoj world wide weba (osmišljen u CERN-u) mijenjaju gospodarstvo, društvo i pojedinica da u takvim pothvatima Hrvatska želi i mora sudjelovati.

"Važno je i da budemo svjesni gdje je hrvatska znanost danas – a Hrvatska je, nažalost, tek na 25. mjestu od 28 članica EU u dobivanju Obzor 2020 projekata što govori o našoj međunarodnoj kompetitivnosti.

Hrvatska je i pri dnu EU u dobivanju ERC projekata što, ocijenila je, govori o osobnosti naših mladih znanstvenika, ali i nedostatku znanstvene infrastrukture u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close