Hrvatska konkurencija Instagramu

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2015. u 14:22
Foto: BizIt

Uz aplikaciju koja ima znatno naprednije mogućnosti od poznatog konkurenta, tu je i aparat za razvijanje fotografija koji odlično povezuje digitalno i analogno vrijeme.

U današnje vrijeme pametnih uređaja nikada nije bilo više fotografija koje nikada ne pronađu svoj put izvan digitalnih okvira, piše BizIT. Zato su fotografski profesionalci i entuzijasti koji žale za danima lomo tehnike napokon došli na svoje. Vanda Voloder Stjepić i Ilija Stjepić bračni par su koji stoji iza izuma prijenosne kompaktne mračne komore koja je osvojila svijet. Ako još niste, vrijeme je da upoznate Enfojer!

Odmah na početku razjasnimo dvije ključne stvari – što je Fojo, a što Enfojer?

Fojo je naša fotoaplikacija koja je zapravo jedna od najpotpunijih fotoaplikacija na svijetu. Trenutno je dostupna samo za iOS platformu, čisto zbog toga što je vrlo slojevita i komplicirana, ali u osnovi je to aplikacija kojom se fotografira i pomoću koje se uređuju fotografije, a u njoj se nalazi i društvena mreža na kojoj se poslije mogu i razmjenjivati.

Enfojer je uređaj za razvijanje fotografija i predstavlja most između analognog i digitalnog. Osim što se na njemu mogu razvijati i klasični filmovi, poseban je jer razvija fotografija i sa zaslona mobitela.

Kako to točno funkcionira?

Proces izrade fotografija je klasičan –  ništa duži ni kraći nego u klasičnoj crnoj komori. Za izradu jedne crno-bijele fotografije u prosjeku je potrebno oko 5 do 10 minuta. Za razvijanje je potrebna zamračena prostorija, kupaonica ili podrum, čak i obična deka preko glave je dovoljna. Najvažnije je da je posvuda mrak zbog korištenja crvenog svjetla. Osim Enfojera potrebni su još i foto osjetljivi papir, četiri kadice za tekućine potrebne pri razvijanju, kao i pripadajuće im hvataljke i to je to!

Kada se razvija s mobitela, on se umetne u gornji dio aparata i projicira sliku na papir koji se nalazi ispod njega. S obzirom da nikakvo svjetlo nije dozvoljeno, Enfojerom se upravlja glasnim zvukovima poput pucketanja prstiju ili pljeskanja.

Kako vam je uopće pala na pamet ta ideja?

Do ideje je došlo jer nismo mogli pronaći foto aplikaciju koja bi zadovoljila sve naše potrebe. Onda smo sjeli, napisali što želimo, a za nas su to izradili dečki iz Infinuma.

Nakon toga i dalje nismo bili zadovoljni, pa smo htjeli i neku hardversku komponentu koja prati tu aplikaciju. Rastavili smo stari lomography aparat, uzeli modelarsku pjenu i izolir traku, to sve oblijepili, probali s iPhonea razviti fotografiju, vidili da radi i rekli to je to – krenimo! Enfojer se danas u potpunosti proizvodi u Hrvatskoj, mahom u Zagrebu i okolici.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close