Heroine moderne tehnologije

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2015. u 13:44
Foto: BizIT

Upoznajte neke od najutjecajnijih žena koje su bitno doprinjele razvoju tehnologije bez koje ne možemo!

Iako žena u svijetu tehnologije ima manje nego muškaraca, one koje dobiju priliku sudjelovati ipak ostavljaju veliki trag, piše BizIT! Žene u dominantno mušku struku donose svoj malo drugačiji pogled na svijet i participiraju svježim idejama iz drugog kuta gledanja čime obogaćuju tehnološki svijet.

Pozivamo vas da upoznate hrabre žene iz davne prošlosti pa sve do današnjih dana, a koje su bitno utjecale na naše bezbrižno uživanje u čudima tehnologije!

Ada Lovelace

Ada Lovelace (1815. –1852.) se smatra prvom računalnom ženskom programerkom. Poznata je po radu na ranom mehaničkom računalu široke namjene Charlesa Babbagea, Analitičkom Motoru. Njezini zapisi o tom uređaju uključuju nešto što se prepoznaje kao prvi algoritam koji je uređaj trebao provesti, zbog čega nosi tu titulu pionirke programiranja!

Grace Hopper

Grace Hopper (1906.–1992.) bila je časnica američke mornarice i prva programerka elektro-mehaničkog računala Harvard Mark I, poznata kao “Majka COBOL-a” (kompjuterskog programskog jezika). Razvila je prvi ikad compiler (pretvara kod u programski jezik) poznat kao A-0. Također je popularizirala termin – debugging, koji je dobio naziv prema moljcu koji je pronašla u Harvard Mark II računalu.

Hedy Lamarr

Hedy Lamarr (1913.–2000.) vam sigurno zvuči poznato jer je ona poznata glumica! Može se reći da je vizionarka wireless tehnologije jer je tijekom svoje filmske karijere ujedno i ko-izumila tehnologiju za širenje spektra i osmislila ideju slanja radio signala iz različitih frekvencijskih kanala, u suradnji sa skladateljem Georgeom Antheilom. Ova nova tehnologija je postala važna američkoj vojsci tijekom 2. svjetskog rata jer je korištena u kontroli torpeda, a ti izumi su nedavno uključeni u Wi-Fi, Bluetooth i CDMA tehnologije, zbog čega je 2014. godine Hedy primljena u popis slavnih (Hall of Fame) izumitelja.

Mary Lou Jepsen

Mary Lou Jepsen (1965 – ) poznata je po filantropskom utjecaju u tehnologiji jer je bila suosnivač i prvi glavni tehnološki direktor u projektu “Jedan laptop po djetetu (OLPC)” za zemlje u razvoju. Projektirala je laptop koji košta samo 100 $, s novom arhitekturom zaslona koji rade na suncu, upravljanjem uz vrlo nisku potrošnju energije, novom tehnologijom baterija, novim korisničkim sučeljem itd. Isporučeno je milijune laptopa u nastojanju da se počne transformirati odgoj i obrazovanje za djecu u zemljama u razvoju. Danas Jepsen radi u Facebooku (Oculus) i zadužena je za dovođenje virtualne stvarnosti na novu razinu, u što ne sumnjamo da će joj uspjeti.

Marissa Mayer

Marissa Mayer (1975 – ) je žena lavica koja hrabro vodi Yahoo, a tamo je došla iz drugog giganta – Googlea. Marissa je diplomirala računalne znanosti, sa specijalizacijom iz umjetne inteligencije. U Googleu je zaposlena 1999. kao 20. zaposlenik po redu i kao prva žena programer u Googleu. Marissa je napredovala sve do pozicije podpredsjednice za proizvode vezane uz tražilicu i korisničko iskustvo, a u svojoj karijeri sudjelovala je u razvoju Google tražilice, Google Images, Google News, Google Maps, Google Books, Google Product Search, Google Toolbar, iGoogle i Gmaila. U Yahoou je prilikom dolaska na čelnu poziciju uvela brojne izmjene za poboljšanje efikasnosti u radu, što je mnogima zasmetalo u komociji, no Yahoo se uspješno vraća na temelje stare slave, a mi još svašta očekujemo od Marisse.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close