HEP ulaže u ‘zelene’ projekte i pomaže u stvaranju održivih gradova

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2015. u 22:00
ELEN punionica

Razvojni projekt HEP OPSKRBE, e-mobilnost (ELEN) omogućuje da već danas možete uključiti automobil u utičnicu i napuniti ga zelenom strujom.

Tržište električne energije će se u narednim desetljećima, sukladno energetskoj politici Europske unije i okolnostima u kojima se nalazi EU gospodarstvo, znatno transformirati kao što se je i današnje tržište transformiralo u odnosu na ono od prije 40 godina.

Razlog tome su rastući gradovi u kojima stanovništvo ima sve veće energetske potrebe, kao i očekivanje da opskrba energijom bude sigurna, a energenti dostupni i cjenovno prihvatljivi. Hrvatska elektroprivreda podržava i aktivno sudjeluje u naporima Europske unije za očuvanje klimatskog sustava, energetske neovisnosti i konkurentnosti EU gospodarstva. 

Obnovljivi izvori energije
HEP, kao i sve velike energetske kompanije, već sad mijenja svoju ponudu i uz opskrbu energentima, tržištu nudi sve kompleksnije i modernije energetske usluge. Tako HEP ESCO pomaže kupcima HEP-a da prepoznaju i ostvare određene uštede, bilo kroz projekte provedbe konkretnih mjera energetske učinkovitosti, bilo uvođenjem sustavnog pristupa gospodarenju energijom kao i pružanjem informacije o mjerama energetske učinkovitosti. Energetske usluge HEP ESCO-a nisu tipska rješenja, već rješenja prilagođena potrebama HEP-ovih korisnika. Razvojni projekt HEP OPSKRBE, e-mobilnost (ELEN) omogućuje da već danas možete uključiti automobil u utičnicu i napuniti ga zelenom strujom.

Projekt ZeLen (Zelena energija) električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora namijenjen je velikim potrošačima dok je usluga 'Udružimo se' namijenjena  malim  i srednje velikim tvrtkama radi postizanja boljih uvjeta opskrbe. Ključne poluge provedbe energetske politike Europske unije su energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, drugim riječima ciljje postići održivu proizvodnju i potrošnju. Bolja energetska učinkovitost smanjit će gospodarsku i energetsku ranjivost EU gradova, a suradnja na razini Europske unije rezultirat će inovativnim tehnologijama i novim  energetskim uslugama. 

Predviđanje potrošnje
HEP ESCO, u skladu s politikom HEP grupe, trenutno surađuje s partnerima iz 16 zemalja na provedbi dva razvojna projekta financirana iz EU fondova u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. SUNSHINE projekt razvija inovativne digitalne servise čija je svrha predviđanje potreba za energijom, nadzor nad potrošnjom i uspostava kontrole nad potrošnjom energije na temelju vremenskih prilika, čime se podupire gospodarenje energijom te energetska učinkovitost zgrada i sustav vanjske rasvjete. Finalni rezultat bit će platforma sa svim navedenim uslugama, koja će se moći ponuditi gradovima i regijama u Hrvatskoj i EU.

Puno ime projekta je: Smart UrbaN Services for Higher eNergy Efficiency ('Pametne urbane usluge za povećanje energetske učinkovitosti'). Projekt A2PBEER ima za cilj obnovu zgrada javne namjene na sustavima izolacije vanjske ovojnice zgrada, sustavima rasvjete te sustavima grijanja, ventilacije i klimatizacije. A2PBEER je kratica za naziv projekta: Affordable and Adaptable Buildings throught Energy Efficient Retrofiting (Obnova zgrada javne namjene kroz primjenu dostupnih i prilagodljivih mjera energetske učinkovitosti). Projektom se  razvija metodologija i tehnologije optimiranja troškova kod obnove zgrada javne namjene u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti, a na temelju ekspertize svih partnera uključenih u projekt A2PBEER.

Ušteda energije
Metodologija i sustavi razvijeni u EU projektima u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti demonstriraju se i vrednuju kroz Pilot projekte na zgradama HEP-a. Futuristički prototipovi na zgradama HEP-a otvaraju mogućnost stručnjacima za nove tehnologije da udružuju  znanja i iskustava na internacionalnom i nacionalnom nivou te primjenu zelenih principa na zgradama u Republici Hrvatskoj. Projekti koje provodi HEP rezultiraju smanjenjem potrošnje svih energenata, povećanjem sigurnosti opskrbe, tehničkim unapređenjima i smanjenim troškovima održavanja. Snaga HEP-a nije više samo u gigavatsatima ili megavatsatima iz vlastite proizvodnje, već i u negavatsatima, odnosno onim kilovatsatima koje kupci HEP-a mogu uštedjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close