HEP gradi mrežu javnih ELEN punionica za električna vozila

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2016. u 14:57
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

U sklopu tog razvojnog projekta Hrvatska elektroprivreda dosad otvorila mrežu od 24 ELEN javne punionica za električne automobile u Hrvatskoj.

Razvojni projekt HEP grupe eMobilnost temelji se na zamisli da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonska gorivo za električna vozila. Hrvatska elektroprivreda zbog toga u idućih nekoliko godina planira izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav njihovog daljinskog upravljanja i nadzora.

U sklopu tog razvojnog projekta Hrvatska elektroprivreda dosad otvorila mrežu od 24 ELEN javne punionica za električne automobile u Hrvatskoj. Od toga je pet ultra brzih (AC/DC) punionica u Koprivnici i jednu ELEN stanicu s solarnim nadstrešnicama i ultra brzom punionicom u Zagrebu te 18 brzih AC punionica (po jednu u Vukovaru, Krapini, Opatiji, Labinu, Križevcima, Slavonskom Brodu i Jastrebarskom, Metkoviću i Vodicama  tri u Varaždinu te četiri u Osijeku).

Trenutno su u fazi probnog rada ELEN punionice u Umagu i Bujama, dok se istovremeno priprema izgradnja novih punionica u više gradova diljem Hrvatske, poput Kutine, Vinkovaca, Opuzena, Ludbrega, Zaboka, Zadra i Solina. HEP investira u mrežu javnih punionica u skladu s Direktivom 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, a broj ELEN javnih punionica (izgrađenih, u izgradnji i u pripremi) s obzirom na broj registriranih električnih vozila u Hrvatskoj i onih koji posjete Lijepu Našu za sada je optimalan. Napominjemo kako je punjenje na HEP-ovim ELEN punionicama besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se može zatražiti putem web stranice elen.hep.hr. HEP je do sada vlasnicima električnih vozila u Hrvatskoj odobrio oko 90 RFID identifikacijskih kartica.

Kako bi upotpunio mrežu ELEN punionica u gradovima, HEP planira uspostaviti i mrežu punionica duž najvažnijih hrvatskih prometnica, primjerice, duž benzinskih postaja i odmorišta na autocestama, na kojima bi bili instalirani DC punjači. Navedeni projekt HEP planira provesti u narednim godinama sufinanciranjem iz fondova Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close