Hakom dovršava usporedni cjenik telekom operatera

Autor: Bernard Ivezić , 15. travanj 2014. u 16:31
Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a/FOTO

Nova aplikacija, koju razvija regulator, korisnicima će olakšati snalaženje u ponudama operatera.

Telekomunikacijski regulator Hakom priprema aplikaciju koja će po prvi put omogućiti usporedbu tarifa telekomunikacijskih operatera u realnom vremenu, doznaje Poslovni dnevnik.

Aplikacija je u završnoj fazi testiranja i uskoro bi trebala biti puštena u promet. Kako neslužebno doznajemo, trebala bi imati slične mogućnosti kao i BroadbandChoices.co.uk i SimplifyDigital.co.uk usluge kakve postoje u Velikoj Britaniji, a koje korisnicima olakšavaju izbor operatera.U Hakomu su nam potvrdili da je aplikacija u završnoj fazi izrade te istaknuli da će biti dio Hakomove ponude."Aplikacija je u završnoj fazi ispitivanja i u bliskoj budućnosti bit će puštena u javnu uporabu, te stoga nećemo imenovati ili u tu svrhu ovlastiti nekog drugog", poručuju iz Hakoma kojeg vodi Dražen Lučić.

Ovo je treći kapitalni projekt na kojem Hakom radi otkako je u veljači prošle godine Lučić preuzeo vođenje te agencije. Krajem prošle godine telekomunikacijski regulator korisnicima je ponudio aplikaciju HAKOMetar, a odmah zatim i aplikaciju Širokopojasni pristup.HAKOMetar je o službena aplikacija koja mjeri brzinu internetske veze. Regulator ju je razvio u suradnji s CARNetom i njeni rezultati su dokaz pri podnošenju žalbi telekomunikacijskim operaterima.Mjerenje HAKOMetrom je potrebno napraviti sedam puta u deset dana u vremenu od 19 do 23 sata. Za pakete do 10 Mbps brzina ne smije pasti na manje od pola, a za one iznad 10 Mbps na manje od 70 posto oglašene brzine.

U protivnom korisnik se može žaliti pa čak i raskinuti ugovor s operaterom.Drugi kapitalni projekt, aplikaciju Širokopojasni pristup, koja je ujedno najveći projekt otvorenih podataka u Hrvatskoj, Hakom je razvio u suradnji sa tvrtkom Gisdata. Riječ je o interaktivnoj karti kojoj se može besplatno pristupiti na stranicama Hakoma, a olakšava planiranje investicija u optičke i ine mreže na području cijele Hrvatske.Karta također u realnom vremenu prikazuje koja su područja u Hrvatskoj jako zastupljena s brzim internetom, obojena su crno, a koja siva ili potpuno bijela. U bijelim područjima EU maksimlano sufinancira izgradnju optike za što se previđaju investicije od milijardu eura.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ima HAKOM puno putra na glavi, ali…
Linkovi operatora su najopterećeniji između 19-23 h.
Postoji još jedan peak između 10-12 ponekad do 13 h ali on je barem 10% manji od peaka u večernjim satima.
Ako tvoj link loše radi u dnevnim statima onda imaš drugih problema – vjerojatno problema u pristupnoj mreži za koje ti HAKOMmetar ne može pomoći za dijagnosticiranje.

Čemu vi služite?
Pokažite jednu odluku kojojm se je nešto promijenilo ili na što ste utjecali.
HAKOMetar
Mjerenja vrijede samo navecer ali ne i u radno vrijeme. Pa tko navečer obavlja poslove? Nitko ali vama to ništa ne znači i uzimate propusnost samo u to doba. A po danu se neki operateri ne mogu sastati s download brzinom a da o uploadu nit ne pomišljam. Ali sve to za vas je OK-jer vi mjerite navečer. A o duljini trajanja i o prvih pet točaka koje korisnik treba proći (prepisku s operatorom) u kojoj ama baš nitko niša nije riješio. Sramota!!!
Ne znam što bih još rekao osim da se još jedna skupina uhljeba koje mi plaćamo.
pljuc!

New Report

Close