Građani EU mogu uštedjeti 183 milijardi eura u sljedećih sedam godina

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2018. u 14:36
FOTO: GettyImages

Izvješće Clean Air Challenge, koje je InnoEnergy proveo u suradnji s tvrtkom Deloitte, nudi inovativna rješenja za rastuću zdravstvenu i gospodarsku krizu.

Novo istraživanje koje je danas predstavio InnoEnergy, europski pokretač inovacija na području održive energije podržan od strane EIT-a, pokazuje da građani EU mogu uštedjeti 183 milijardi eura usvajanjem inovativnih tehnologija kojima bi se smanjilo zagađenje zraka tijekom sljedećih sedam godina.

Izvješće pod nazivom Clean Air Challenge, provedeno u suradnji s tvrtkom Deloitte, daje odgovore na nalaze Europske Komisije, prema kojima se zagađenju zraka može pripisati čak 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu. Europsku Uniju to će koštati nevjerojatnih 475 milijardi eura u periodu od 2018. do 2025. godine, što predstavlja 2.9 posto prosječnog godišnjeg BDP-a.

Izvješće predstavljeno na ekskluzivnom događaju u Bruxellesu, kojem su prisustvovali vodeći kreatori politika, podrobno razmatra pitanje kvalitete zraka diljem kontinenta – posebno ističe konkretne inovacije i rješenja u prometu i grijanju, kojima bi se europski građani zaštitili od zagađenja zraka i njegovog utjecaja na zdravlje.

Obraćajući se okupljenima, Jerzy Buzek, predsjednik Odbora za istraživanje i energetiku u Europskom parlamentu te bivši predsjednik Europskog parlamenta, rekao je: "Zagađenost zraka je jedan od najkritičnijih javnozdravstvenih problema ovog stoljeća kojemu se može pripisati 1 od 10 preuranjenih smrtnih slučajeva u svijetu, odnosno godišnje preko 400.000  smrtnih slučajeva u Europi.

Clean Air Challenge izvješće nudi praktična rješenja koja bi mogla poboljšati zdravlje naših građana, a od kojeg bi koristi moglo imati cijelo društvo. Moramo ga početi primjenjivati ​​u cijeloj Europskoj Uniji bez odgode."

Diego Pavia, izvršni direktor InnoEnergyja izjavio je: “Nedopustivo je da zagađnje zraka još uvijek predstavlja značajan rizik za zdravlje naše zajednice. Stavljajući na stranu značajne ekonomske troškove, nema razloga da pomoću tehnologije koja nam postaje sve dostupnija, građani ne budu u mogućnosti udisati čisti zrak.“

“U InnoEnergyju se volimo suočiti s problemima koji nam stoje nad glavom pa niti ovaj problem nije iznimka. Osim što omogućujemo daljnja istraživanja kako bismo bolje razumjeli problem i pronašli praktična rješenja, aktivno tražimo prilike kako bismo osigurali investicije i širu podršku ambicioznim tvrtkama koje imaju konkretne planove i dovoljno energije da zaustave daljnje zagađenja zraka.“

Irena Pichola, partnerica i voditeljica Održivog savjetovanja u Deloitteu za Središnju Europu izjavila je: “Ne smijemo zaboraviti da slaba kvaliteta zraka drugačije utječe na svakog čovjeka. Primjerice, velike su razlike unutar regije u uzrocima i posljedicama zagađenja zraka, pri čemu većina zapadnoeuropskog smoga dolazi od prijevoznih sredstava, dok grijanje proizvodi najviše onečišćenja na Istoku.“

“Ali kao što je u izvještaju spomenuto, mladi su među najugroženijima, gdje god pogledate. S porastom od 100 jedinica PM-a dolazi do smanjenja prosječne očekivane životne dobi za oko 2.3 godine među djecom u dobi od 5 godina. Ponosni smo što radimo s InnoEnergyjem kako bismo zajedno pronašli rješenja za problem od tako velike važnosti.”

Cjelokupno izvješće dostupno je na stranici: http://cleanair.innoenergy.com/

Komentirajte prvi

New Report

Close