Googleu neobične optužbe Bruxellesa

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 31. kolovoz 2015. u 21:59
Američki internetski div očitovao se na sumnje da zlouporabljuje tržišnu poziciju/Reuters

Američki internetski div očitovao se na sumnje da zlouporabljuje tržišnu poziciju.

Google je nakon 19 tjedana odgovorio na optužbe Europske komisije o zlouporabi dominantnog položaja u pretraživanju interneta.

Naime, Bruxelles već dulje pod povećalom ima američku internetsku kompaniju, a ako Komisija odluči da su optužbe istinite, Google bi se mogao suočiti s kaznom u iznosu do 10 posto ukupnog godišnjeg prihoda, koji je lani iznosio impresivnih 66 milijardi dolara. U priopćenju Google je  pustio krajem prošlog tjedna, potencijalnu kaznu Europske komisije nazvali su neobičnom i problematičnom, prenosi Euobserver. Google je u formalnom odgovoru Komisiji poslao dokaze kojima planiraju dokazati neosnovanost njihovih optužbi.

"Koristimo analize prometa kako bismo opovrgnuli optužbe da se naši oglasi prikazuju na način da ostalima ne dozvoljavaju da dođu do kupaca, a ekonomski podaci obuhvaćaju više od desetljeća.", stoji u njihovu priopćenju.  Google ono što EK naziva umjetnim preusmjeravanjem prometa iz konkurentskih trgovačkih usluga na vlastite, odnosno isključivanje konkurencije iz tržišnih utakmica, smatra kvalitetnom uslugom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

EU je smiješna. Google kažnjava zbog monopola a ništa ne radi da pokrene vlastite konkurente. Ako kao pokretač startupa pristupte npr njemačkim VC fondovima svi će vas odbaciti izgovorom da niste njemački startup. Ksenofobija a naoko jedinstvena EU

New Report

Close