Googleov Doodle posvećen izumitelju glasovira Bartolomeu Cristoforiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. svibanj 2015. u 14:28
Foto: Google

Današnji Googleov Doodle posvećen je talijanskom graditelju instrumenata, Bartolomeu Cristoforiju.

Današnji Googleov Doodle posvećen je talijanskom graditelju instrumenata, Bartolomeu Cristoforiju rođenom prije točno 360 godina u Padovi, kojega smatraju izumiteljem glasovira.

Cristofori je svoj izum razvio iz čembala, klavikorda i ostalih srodnih instrumenata s tipkama, upotrijebivši mehanizam s batićima koji udaraju o žicu umjesto dotadašnjih trzalica. Na taj je način postigao da jačina tona ovisi o jačini udarca prstom o tipku. Zbog toga su se prvi klaviri nazivali piano e forte (na talijanskom tiho i glasno), piše britanski Telegraph.

Pretpostavlja se da je Cristofori glasovir izumio 1709., a pozornost javnosti instrumenti su privukli 1711. kada je članak o njima napisao jedan tada utjecajan pisac.

O graditeljevu djetinjstvu i mladosti ne zna se puno. Kao vrstan graditelj čembala 1690. otišao je u Firencu na dvor obitelji Medici, gdje ga je u službu primio princ Ferdinand Medici da bi brinuo o njegovim instrumentima. No daroviti Cristofori nije bio samo njegov tehničar već i osoba koja se bavila izradom novih instrumenata.

Bartolomeo Cristofori umro je 1731., a do danas su "preživjela" samo dva originalna instrumenta iz njegove radionice – jedan iz 1720. koji se čuva u Metropolitan Museum of Art u New Yorku te drugi iz 1726. koji je izložen u Musikwissenschaftliches Instrumenten-Museum Sveučilišta u Leipzigu.

Komentirajte prvi

New Report

Close