Google ulaže u europske start-up tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 10. srpanj 2014. u 22:00
Kompanija je do sada bila fokusirana na Silicijsku dolinu/REUTERS

U Googleu vjeruju da će Europa uskoro postati kontinent gdje će sjedište imati najveće tehnološke kompanije.

Američki internetski div Google osniva europsku podružnicu svog fonda rizičnog kapitala željeći na taj način sudjelovati u ubrzanom rastu europskih start-up kompanija.

Google Ventures do sada je bio fokusiran na tehnološke kompanije iz Silicijske doline, poput Ubera ili Nesta, a za europske start-upove priprema 100 milijuna dolara težak fond. Iako brojka na prvi pogled izgleda impozantno, Googleov fond biti će jedan od manjih koji na području Europe investiraju u start-upove.Ipak, američka kompanija očito snažno vjeruje da će Europa uskoro postati kontinent u kojem će imati sjedište najveće globalne tehnološke kompanije.

Pri tome ne treba zanemariti ni činjenicu da se London, Berlin i Stockholm sve više etabliraju kao sjedišta mladih tehnoloških kompanija. To potvrđuju i riječi Davida Drummonda, Googleova starijeg potpredsjednika za korporativni razvoj koji je izjavio da globalni "tehnološki ekosustav postaje sve veći i snažniji". "Nigdje drugdje to nije istinitije nego u Europi. U svakoj europskoj prijestolnici u kojoj sam boravio vidio sam tehnološke klastere. Očito je da će velike kompanije proizaći iz tih sustava", naglasio je Drummond za Financial Times.

Sjedište europske podružnice biti će u Londonu, a investicije planiraju diljem kontinenta. Bill Maris, šef Google Venturesa kaže kako još nije definirana veličina, broj ili tip investicija koje će fond ciljati u Europi. "Ako pogledate SAD, investiramo na svim razinama i u svim sektorima", ističe Maris. Dodaje kako poanta njihova ulaganja nije u broju investicija, već u utjecaju kompanija u koje je investirano.

Komentirajte prvi

New Report

Close