Google i hrvatskim korisnicima omogućuje da postanu ‘kartografi’

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2014. u 10:47
Press foto

Google je danas i u Hrvatskoj predstavio Map Maker, alat za uređivanje koji omogućuje korisnicima da izravno – vlastitim znanjem i stručnošću – doprinesu usluzi Google Karte te postanu kartografi.

Google je danas i u Hrvatskoj predstavio Map Maker, alat za uređivanje koji omogućuje korisnicima da izravno – vlastitim znanjem i stručnošću – doprinesu usluzi Google Karte te postanu kartografi, priopćeno je iz kompanije.

Cilj je učiniti karte što točnijima i preciznijima uz pomoć lokalnog stanovništva. Korisnici će moći ispraviti ili prilagoditi mjesta na karti, kao i podijeliti informacije o mjestima koja dobro poznaju te time osigurati da karta precizno oslikava svijet oko njih. Hrvatska je, uz Sloveniju, Estoniju, Latviju, Grčku, Slovačku i Litvu, jedna od sedam zemalja u kojoj je ovaj alat danas predstavljen.

"Korisnici su u Hrvatskoj vrlo dobro prihvatili niz GEO usluga tvrtke Google koje smo uveli tijekom vremena, uključujući Street View, Google Navigation ili Traffic", izjavio je Joško Mrndže, direktor tvrtke Google za regiju Adriatics. "Hrvatski korisnici sada nam zahvaljujući alatu Map Maker mogu pomoći poboljšati karte te istovremeno postati dio globalne zajednice kartografa. Hrvatska je kao turistička destinacija poznata po prirodnim ljepotama i važnim povijesnim znamenitostima. Sada svatko može doprinijeti svojim opsežnim poznavanjem lokalnog područja te na taj način pomoći našim posjetiteljima da još bolje dožive Hrvatsku."

Koristeći Map Maker lokalni suradnici moći će:

  • Kreirati nove točke interesa poput kafića i knjižnica
  • Kreirati linearne značajke poput cesta, rijeka i staza
  • Kreirati granice prostora i obrise građevina
  • Dodati ili ispraviti detalje na postojećim značajkama poput radnog vremena dućana ili vrste cestovne površine
  • Dodati biciklističku ili pješačku stazu ili vinsku cestu na dijelovima pojedinih prometnica
  • .Maknuti netočne ili nepostojeće značajke i spojiti duplirane značajke
  • Pregledati stvorenu značajku ili ispravak (pregledati uređivanja koja su napravili njihovi kolege)

Međutim, promjene učinjene na Google Kartama nisu odmah vidljive. Prije objavljivanja doprinosi su pregledavaju kako bi se smanjila udvostručenja ili moguće neželjene poruke. Nakon odobrenja, promjene će se pojaviti na Google Kartama, Google Earth i Google Kartama za mobilne uređaje te će biti vidljive korisnicima diljem svijeta.

Kako postati Google Map Maker?

Svi zainteresirani za rad na Google Kartama i svi koji žele postati Map Maker kartografi mogu posjetiti stranicu Google Karte maps.google.hr i odabrati opciju „Izvijestite o problemu“ u donjem lijevom kutu. Nakon odabira pojavit će se tablica s opcijama kojima se mogu napraviti prilagodbe koristeći alat Map Maker. Uređivanje i promjene pomoću alata Map Maker mogu se učiniti i izravno sa stranice google.hr/mapmaker. Korisničko sučelje intuitivno upućuje korisnika na određenu radnju (npr. dodavanje nove lokacije ili puta ili ukazivanje na trenutne promjene).

Za više informacija posjetite: google.hr/mapmaker. Korisnici se mogu pridružiti globalnom Map Maker forumu community forum (na engleskom jeziku), za savjete posjetiti centar za pomoć (Help Center) ili gledati kartiranje uživo s uslugom Map Maker Pulse.

Komentirajte prvi

New Report

Close