Globalna i domaća elita na konferenciji o smart city budućnosti

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 09. studeni 2017. u 22:01
Dražen Barišić, gradonačelnik grada-domaćina Velike Gorice/Luka Stanzl/PIXSELL

Završna konferencija Pametni gradovi jučer je u Zagrebu okupila je brojne sudionike i uzvanike.

Kada znate da ste veliki? Kada vas kopiraju! Znakovita je to poruka kojom je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević otvorio međunarodnu konferenciju Pametni gradovi – gradovi budućnosti koja se jučer održavala na Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu.

Ovaj je projekt, koji slavi izvrsnost i inovativnost te promovira pametna tehnološka rješenja implementirana u hrvatskim i svjetskim gradovima, Poslovni dnevnik uz potporu Večernjeg lista pokrenuo još prije tri godine kako bi promovirao hvalevrijedna dostignuća "smart city" predznaka. Cilj nam je pritom bio podići svijest javnosti o tome koliko je za svakodnevni život baš svakog od nas važna i poželjna primjenjiva simbioza suvremenih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja. 

Velika završnica projekta upravo je konferencija koja je jučer među brojnim uzvanicima u Zagrebu okupila domaću, ali i svjetsku "kremu" struke koja se bavi smart city inicijativama i projektima. Sudionici su, među ostalim, imali priliku pratiti prezentaciju o tome kako se smart city rješenja implementiraju i koriste u Glasgowu, doznati kakvu ulogu igraju umjetna inteligencija i videonadzor u segmentu urbane sigurnosti ili, pak, kako to arhitektura može implementirati pametna rješenja, o čemu je u svojoj prezentaciji govorio hrvatski arhitekt svjetskoga glasa Ante Vrban koji je i kreirao scenografiju za ovu konferenciju.

 

Dalgleish

Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje potencijal za partnerstvo s Hrvatskom u razvoju projekta pametnih gradova i drago mi je što možemo jedni s drugima podijeliti iskustva, što je dragocjena pomoć objema stranama.

"Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje potencijal za partnerstvo s Hrvatskom u razvoju projekta pametnih gradova i drago mi je što možemo jedni s drugima podijeliti iskustva, što je dragocjena pomoć objema stranama", rekao je Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, napomenuvši da će, prema nekim procjenama, 2030. godine će 70 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. "Zato moramo napraviti gradove koji će biti dobro upravljani i stvoriti od njih mjesta na kojima će se lijepo živjeti. Na tom se uporno radi – kako stvoriti što bolju infrastrukturu, transport, zdravstveni sustav, sustav brige o otpadu. Nema jednog modela za sve zemlje i gradove, već svatko mora sam naći neki vlastiti model", poručio je. 

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić napomenuo je kako je taj grad šesti po veličini u RH, te da upravo prostor nove Zračne luke koja se nalazi na području tog grada predstavlja showroom hrvatske arhitekture ali i pametnih rješenja."Ovaj objekt implementira sva ona rješenja koja su važna ne samo  za transport nego i za svakodnevni život. U Velikoj Gorici postoji 60 točaka za besplatni Internet, također se snažno razvija i širokopojasni internet. Želimo biti jedan od predvodnika projekta pametnih gradova u Hrvatskoj, a to ne možemo napraviti bez ovakvih skupova gdje se sublimira ono što je do jučer bila znanost a danas već primjenjujemo  u svakodnevnom životu", zaključio je  gradonačelnik Velike Gorice. Jacques Feron, predsjednik Uprave tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, svim je gostima zaželio dobrodošlicu, napomenuvši kako je konferencija prvi događaj tog tipa koji se odvija u zračnoj luci, otvorenoj prije sedam mjeseci.

"Suvremena tehnologija je povezana s mobilnosti, jer to je posao kojim se mi bavimo. Nadam se da smo napravili pametni aerodrom, a ako ne pametan onda barem prijateljski aerodrom", rekao je Jacques Feron prilikom otvaranja konferencije Manifestacija je bila i prilika da se pohvale i nagrade oni hrvatski gradovi koji su, prema kriterijima koji za imperativ postavljaju socijalni utjecaj i primjenjivost, bili najuspješniji u osmišljavanju i provođenju pametnih rješenja. Priznanja se dodjeljuju u pet kategorija koje uključuju pametnu tehnologiju, upravu, sport, energetiku, okoliš i mobilnost. Ovogodišnji laureati kojima su nagrade uručene na zagrebačkoj konferenciji su Koprivnica, Poreč, Split, Makarska i Karlovac. Posebnu nagradu koja se odnosi na tvrtke koje se na tržištu ističu svojim inovativnim i pametnim rješenjima pripala je Dalekovodu. Detaljne izvještaje s konferencije Pametni gradovi – gradovi budućnosti čitateljima Poslovnog dnevnika donosimo u izdanju od ponedjeljka, 13. studenoga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close