Glavni grad Štajerske značajno je središte suradnje industrije i znanosti

Autor: Darko Bičak , 12. studeni 2017. u 22:00
Barbara Muhr, direktorica Holdinga Graz/Matija Habljak/PIXSELL

Grad puno polaže i na inteligentnu rasvjetu, ali i cjelokupnu održivu energetiku.

Tehnološka dostignuća Graza u principima Pametnog grada predstavila je na ovogodišnjoj konferenciji Barbara Muhr, direktorica Holding Graz – Kommunale Dienstleistungen.

Pojasnila je da se ovaj holding bavi uobičajenim javno-komunalnim uslugama koji omogućuju normalno funkcioniranje grada, a ona je konkretno zadužena za dio koji se odnosi na mobilnost i slobodno vrijeme. "Sustav mobilnosti grada se temelji na javnom prijevozu kojeg čini 170 autobusa i 83 tramvaja. Imamo 66 kilometara tramvajske pruge, a javni prijevoz, koji je pandan zagrebačkom ZET-u, ima godišnje 115 milijuna putnika", kazala je Muhr.

Dodala je da je Graz grad koji konstantno raste te je samo u zadnjih pet godina povećao broj stanovnika za osam posto, a broj putnika u javnom prijevozu za 11 posto. Takvim tempom očekuju da će u narednih 20-ak godina broj stanovnika povećati za 18 posto, što će postaviti nove izazove za mobilnost u gradu. Strategija pametnog grada ima za cilj smanjiti broj parkirnih mjesta u gradu, a samim tim i promet, ali istodobno i povećati potencijal intermodalnog prijevoza koji će uključivati sve, od javnog prijevoza, e-taksija do dijeljena automobila. Posebna pozornost se pridaje električnim automobilima kojih u Grazu ima više od 500, a sama komunalna gradska tvrtka ih ima 140. Veliki pomak je napravljen po pitanju taksi prijevoza te je sedam posto voznog parka taksita pogonjen električnom energijom.

Planirane su značajne investicije u izgradnju novih biciklističkih i pješačkih staza kao i garaži i punionica za električna vozila. Održivi prijevoz planira se i za slobodno vrijeme te postoje značajni projekti za izgradnju žičara koja bi imala rekreativnu, ali i poslovno-logističku funkciju. Graz puno polaže i na inteligentnu rasvjetu, ali i cjelokupnu održivu energetiku kroz elektrane koje se temelje na održivoj, zelenoj, energiji. Glavni grad Štajerske je značajno industrijsko i znanstveno središte te postoji niz primjera suradnje industrije, koja djeluje globalno, s visokoškolskim institucijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close