GDi predstavio prvu hrvatsku platformu za dronove

Autor: Bernard Ivezić , 11. travanj 2016. u 15:24
Proizvod sa značajnim izvoznim potencijalom

Njihova rješenja već koriste tri Todorićeve tvrtke.

GDi grupa, jedan od triju najvećih hrvatskih izvoznika softvera, predstavila je prvu hrvatsku platformu za upravljanje podacima koje prikupljaju dronovi. Kompanija je objavila da njezina rješenja koriste Agrokorove tvrtke PIK Vinkovci, Belje i Vupik.

Leon Šagovac, Član Uprave GDi grupe, kaže da su kroz razvoj i primjenu tehnologija dronova i GIS-a stvorili proizvod sa značajnim izvoznim potencijalom. "GDi je među prvima proveo snimanja prostora bespilotnim letjelicama i prvi povezao satelitsko, bespilotno i terensko prikupljanja podataka u jedinstveni informatički sustav odlučivanja u preciznoj poljoprivredi", kaže Šagovac. Objašnjava da nije riječ tek o nasumičnom izboru riječi, jer softverski proizvodi koji su nastali pomoću snimanja dronovima vrlo su visoke rezolucije, od 2 do 10 centimetara.

Na taj se način ova tehnologija može koristiti i za detaljne izmjere terena, granica, nadzor infrastrukture, automatizirani izračun zapremina te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko-infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra. Igor Javor, direktor službe za vođenje projekata u mStartu, kaže da je prikupljanje, obrada i primjena velikih količina podataka dobivenih snimanjima polja dronovima sljedeći korak u razvoju poljoprivredne proizvodnje, odnosno njezinoj digitalnoj transformaciji. "Agrokorove tvrtke predvode tu domaću proizvodnju", kaže Javor.

Komentirajte prvi

New Report

Close