Gartner umjesto rasta očekuje pad svjetskog IT tržišta

Autor: Bernard Ivezić , 11. travanj 2016. u 22:01
Najviše će ove godine stradati ulaganja u komunikacije i hardver, a rast će ulaganja u softver/Fotolia

Hrvatski IT od nove prognoze može imati koristi, jer se usmjerio na softver, IT usluge i data centre, koji rastu.

Gartner je promijenio svoju prognozu za 2016. godinu i sad umjesto rasta o pola posto do kraja godine očekuje da će svjetsko IT tržište pasti za pola posto. Promjena se ne čini velike. S 3,5 bilijardi tržište bi se smanjilo na 3,49 bilijardi dolara.

Međutim, umjesto 17,5 milijardi dolara rasta sad se očekuje da će se tržište smanjiti za 10 milijardi dolara. Izmjena očekivanja je rezultat gospodarske neizvjesnosti kao i neizvjesnosti koju stvara digitalna transformacija, koja je kao glavni trend nametnula optimizaciju ulaganja u IT. John-David Lovelock, potpredsjednik Gartnera za istraživanja kaže da organizacije diljem svijeta režu troškove i da je IT kolateralna žrtva u tom procesu. "Poslovni lideri su svjesni da moraju ulagati u digitalnu transformaciju inače će postati irelevantni, kao i da su ulaganja u IT zato nužnija nego ikad, ali kako bi to napravili odlučili su značajno rezati troškove u nekim područjima kako bi u drugima financirali digitalni biznis", kaže Lovelock.

Dobra je to vijest za veči dio hrvatske IT industrije koji se usmjerio na razvoj softvera, ponudu IT usluga kao i ponudu usluga podatkovnih centara. Upravo ta područja, procjenjuje Gartner, u ovoj godini će na svjetskom tržištu zabilježiti rast od 2,1 do 4,2 posto. Tvrtke, naime, planiraju rezati na nabavi hardvera (3,7 posto) i komunikacijskih usluga (2 posto), dok su dobitnici u tom procesu proizvođači softvera. Lani je na softver globalno potrošeno 308 milijardi dolara, uz pad od 1,9 posto, dok se ove godine očekuje da će taj segment porasti za 4,2 posto na 321 milijardu dolara.

Tržište IT servisa bi nakon lanjskog pada od 4,7 posto na 910 milijardi dolara ove godine trebalo porasti za 2,1 posto na 929 milijardi dolara. Usluge podatkovnih centara će tek ublažiti rast. S lanjskog skoka od 2,9 posto i 171 milijardu dolara u vrijednosti to će tržište u ovoj godini porasti za 2,1 posto na 175 milijardi dolara. I dok Gartner ne objavljuje takve procjene za Hrvatsku, nedavno objavljeno istraživanje koje je među svojim korisnicima objavio najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, Combis u sastavu Hrvatskog telekoma, došlo je do sličnih trendova na lokalnom tržištu. Combis je objavio da mu je većina IT direktora iz domaćeg javnog i privatnog sektora navela da im je glavni IT trend u 2016. rezanje troškova.

Komentirajte prvi

New Report

Close