GALERIJA: Josipović i Holy u električnom automobilu pozvali na smanjenje zagađenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2014. u 14:07
Foto: Daniel Kasap / Pixsell

Josipović i Holy su se potom s Gornjeg grada spustili uspinjačom te iz Tomićeve ulice prošetali do Cvjetnoga trga, gdje su se družili s članovima stranke ORaH.

Predsjednik Republike i kandidat za novi predsjednički mandat Ivo Josipović u subotu se, nakon što je Državnom izbornom povjerenstvu predao potpise potpore svojoj kandidaturi, u društvu predsjednice ORaH-a Mirele Holy od Sabora do uspinjače odvezao električnim automobilom, ukazujući time na potrebu smanjenja zagađenja okoliša.

Josipović i Holy su se potom s Gornjeg grada spustili uspinjačom te iz Tomićeve ulice prošetali do Cvjetnoga trga, gdje su se družili s članovima stranke ORaH.

Josipović je novinarima izjavio kako smo ušli u vrijeme kada je okoliš jedan od velikih problema koji izaziva ozbiljne posljedice, kako na naš svakodnevni život, tako i na industriju te na našu budućnost općenito. "Upravo zato da bi se smanjila količina stakleničkih plinova nužno je da promijenimo naše ponašanje. I zato smo, evo, imali jednu vožnju električnim automobilom", naglasio je.

Kazao je i kako se neki puta možda podcjenjuje činjenica da 40 posto svog stakleničkog zagađenja dolazi iz sektora prometa, a od toga je 60 posto od vozila koje koristimo. "Prema tome, prelazak na električna vozila ili na neki drugi pogon koji nisu fosilna goriva, znači jako puno za našu budućnost i sasvim sigurno za one promjene u ekonomiji, koje će sasvim sigurno nastupiti", poručio je Josipović.

Mirela Holy istaknula je kako ovaj tip gospodarstva ima jako veliki potencijal, i za razvoj Hrvatske i za dizanje bruto društvenog proizvoda. "Iako se predsjednik i ja nismo vozili u hrvatskim automobilima koji su na električni pogon, i mi imamo naše 'konje za trku' i to pruža jako veliku nadu", poručila je.

Istaknula je da Hrvatska ima industrije koje su u mogućnosti proizvoditi alatne strojeve kojima se mogu izrađivati i komponente za automobilsku industriju, posebice u ovom dijelu električnih automobila i alternativnih goriva.

"Nadamo se da će se u vremenima koja dolaze razvijati industrija upravo u tom pravcu, jer mi imamo i obaveze prema Europskoj uniji, ali i prema samima sebi da radimo u korist okoliša, gospodarstva, a i socijalne jednakosti među ljudima", poručila je Holy.

Komentari (6)
Pogledajte sve

“Upravo zato da bi se smanjila količina stakleničkih plinova nužno je da promijenimo naše ponašanje. I zato smo, evo, imali jednu vožnju električnim automobilom”, naglasio je.
To je prekrasno – crveni predsjednik vodi računa o ekologiji i potrošnji. Licemjerje bez granica. U povijesti hrvatske države ured predsjednika za mandata crvenog predsjednika najviše uzima od poreznih obveznika , drugim riječima , on je uhljebio najviše partijskih drugova na plaćama preko 15 000 kuna neto – ali eto, vozi se električnim automobilom i uspinjačom.

Koja demagogija, promašenih niš-koristi političara!

nek kupe taj auto za svoj novac pa ću im povjerovat da su eko-osvješteni…

Iz 2012. godine:
“Ministrica je za potrebe svojeg ministarstva nabavila hibridnu Hondu Civic iz Fonda za zaštitu okoliša. Na raspolaganju joj je i službeni Audi koji će, kaže koristiti za duža putovanja jer je sigurniji.”

Dakle za relaciju od 10km kada normalni auto potroši cca litru goriva, onda će u hibridu potrošiti možda pola litre i dnevno uštediti recimo 0,5L. Ali za relaciju na kojoj Honda Civic hibrid sa bar 6 jastuka nije dovoljno sigurna (!!!?) potrošiti će na relaciji od 300km bar 30 litara.

Pa di je tu j***** logika. To je kao da ja tupim drugima da sam ekolog jer se vozim biciklom do dućana i onda na posao uzmem Jeepa sa 200KS.

Suma sumarum nabavljen je auto od bar 200.000 kn da ona uštedi 5kn benzina dnevno i pokaže kako je “ekološka”. Više bi ekološka bila da je na onaj audi pofarbala u zeleno.

New Report

Close