FOTO: Smatraju ga najboljim malim smartphoneom, ali od njegove cijene krenu suze na oči

Autor: Poslovni.hr , 08. listopad 2019. u 09:30
Foto: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Kreativna kamera, odličan ekran i 32-satni radni vijek baterije, ali po prilično visokoj cijeni.

Urednik za potrošačke tehnologije Samuel Gibbs za The Guardian je napravio analizu pametnog telefona i dao mu poprilično visoke ocjene, ali i naveo glavne nedostatke – poput visoke cijene.

Apple iPhone 11 Pro

Appleov iPhone je „11. put“ postao „pro“, uz dramatično poboljšane fotoaparate i dulji vijek trajanja baterije, što čini manji iPhone 11 Pro kraljem boljih telefona.

IPhone 11 Pro košta (od početnih) 1.049 funti, nema glomazni ekran i zbog toga je prema današnjim standardima malen.

Sve je relativno, naravno. 5,8-inčni ekran iPhone 11 Pro znatno je veći od 4-inčnog iPhone SE-a, ali u usporedbi sa čudovištima moderne ere pametnih telefona sa njihovim 6,5 inčnim ekranima, iPhone 11 Pro bar može stati u džep.

IPhone 11 Pro u osnovi je isti s vanjske strane kao i iPhone X iz 2017., s nehrđajućim čeličnim i staklenim kućištem, Face ID-om i zaslonom 5.8in.

Novi je telefon 0,4 mm viši, 0,5 mm širi, 0,4 mm deblji i 11 g teži od iPhonea XS koji je stigao prije njega. Dok je težina od 188 g prilično teška u usporedbi s konkurentima, ostale se dimenzije povoljno uspoređuju, što iPhone 11 Pro čini jednim od najjednostavnijih uređaja za koristiti s jednom rukom, držati ga ili staviti u džep.

Appleov OLED ekran Super Retina XDR "Pro level" novi je i znatno svjetliji tijekom redovitog korištenja i prilikom prikazivanja Dolby Vision ili HDR10 sadržaja.

Ekran i prikaz su ‘prekrasni’. Svijetli, bogat bojama i pun kontrasta. Na 60Hz nije tako gladak zaslon kao na 90Hz na OnePlus 7 Pro, ali pobjeđuje u odnosu na sve ostalo, posebno kod ove veličine.

Oko kamere je sada četvrtasto podignut stakleni dio u gornjem desnom dijelu s tri kamere formirane u trokut. Ako patite od triptofobije (to je odbojnost prema nakupinama malih rupa), iPhone 11 Pro definitivno nije za vas.

Tehnički podaci

Zaslon: 5.8in Super Retina XDR (OLED) (458ppi)

Procesor: Apple A13 Bionic

RAM: 4 GB RAM-a

Pohrana: 64, 128 ili 256 GB

Operativni sustav: iOS 13

Kamera: Triple 12MP stražnje kamere s OIS, 12MP prednjom kamerom

Povezivanje: LTE, wifi 6, NFC, Bluetooth 5, munje, ultra širokopojasni i GPS

Dimenzije: 144 x 71,4 x 8,1 mm

Težina: 188g

A13 Bionic

IPhone 11 Pro ima isti A13 Bionic čip, 4 GB RAM-a i najmanje 64 GB prostora za pohranu kao i ostatak iPhone 11 linije, a ima i sličnu izvedbu. Sve se događa brzo, uključujući i intenzivne zadatke poput uređivanja videa i igranja igara.

IPhone 11 Pro će se nositi sa svim što vam sada treba i vjerojatno će biti najbolji izvođač još godinama. Postoje, međutim, dva mala razočaranja. Iako je „Pro“, novi telefon i dalje koristi stari Lightning priključak za punjenje, a ne mnogo snažniji i prilagodljiviji USB-C na koji je Apple prebacio sve svoje MacBook prijenosnike i noviji iPad Pro.

Početno pohranjivanje od 64 GB također je razočaravajuće. Za sve koji snimaju bilo koju količinu 4K videa vrlo brzo će napuniti 64 GB, a čak i ako niste "profesionalci", tada će aplikacije, igre i filmovi vrlo brzo popuniti prostor.

Apple kaže da baterija iPhone 11 Pro traje četiri sata duže između punjenja od iPhonea XS, koji je u testiranju britanskog novinara uspio izdržati 24 sata – što je gore od 30 sati iPhonea X.

No nakon testiranja novinar je izrazio ‘zadovoljstvo’ što može izvijestiti da iPhone 11 Pro nadmašuje Appleove procjene i traje osam sati duže od iPhonea XS, ‘sramežljivih 32 sata’.

Primjerice, od 7 ujutro prvog dana do gotovo 16 sati drugog dana. ‘Dodavanje Apple Watch Series 5 učinilo je zanemarivu razliku i na trajanju baterije iPhonea’, naveo je.

IPhone 11 Pro prvi je Appleov pametni telefon koji se isporučuje s 18-inčnim USB-C brzim punjačem, kabelom USB-C i kabelom Lightning u kutiji. Potpuno punjenje trajalo je nešto više od dva sata i 10 minuta, ali 50% napunjenosti postignuto je za 28 minuta, a 70% za 43 minute. Kao i kod iPhonea 11, Apple očito usporava punjenje do razine iznad 95%, što znači da punjenje više od 90%, osim ako vam baš treba, vjerojatno ne vrijedi čekati.

Telefon se također brzo zagrijava pri brzom punjenju. Može se bežično puniti također, ali ne može on puniti druge uređaje.

Također je vrijedno napomenuti da iOS 13 uključuje značajku optimizacije baterije koja je osmišljena kako bi naučila vaše navike i napunila bateriju samo preko 80% kada misli da vam je potrebna.

iOS 13.1.2

‘Dark mode’ kao način rada jedna je od najvećih novih značajki iOS-a 13. 

IPhone 11 Pro isporučen je sa iOS 13, ali je brzo tri puta ažuriran na iOS 13.1.2, zato jer su ga pratili isti problemi kao iPhone 11.

Velike nove značajke za iOS 13 su tamni način rada, koji prebacuje sučelje na pretežno crnu ili tamnu pozadinu s bijelim tekstom. Tamni način teoretski ima korist za baterije zahvaljujući OLED ekranu, koji troši struju samo za piksele koji nisu crni, pa je bijeli tekst na pretežno crnoj pozadini puno učinkovitiji što se tiče potrošnje energije.

Fotografije sada imaju poboljšani prikaz. Možete utišati nepoznate i neželjene pozivatelje, dok su dopuštenja lokacije za aplikacije poboljšana. U aplikaciji Health postoji praćenje menstrualnog ciklusa.

Apple vodi industriju u ažuriranju softvera, pružajući barem pet godina podrške od izlaska proizvoda, dok se ostali proizvođači povlače nakon otprilike tri godine. Nedavno je pokazao i iznenađujuću sposobnost brzog izbacivanja ažuriranja za ispravljanje grešaka.

Fotoaparat

IPhone 11 Pro ima prvu trostruku kameru od 12 megapiksela tvrtke Apple. 

Kombinacija omogućuje snimanje pri 0.5x, 1x ili 2x optičkom zumu, a zatim i do 10x digitalnom zumu.

Apple ovo naziva "sistemom za pro-kameru" i poput sustava s dvostrukom kamerom ugrađenim u iPhone 11, to je uočljiv korak od prošle godine, stvarajući neke od najboljih slika koje je novinar ‘imao zadovoljstvo snimati u nizu različitih uvjeta osvjetljenja’.

Tehnologija duboke fuzije, koja će biti omogućena na iPhoneu 11 serije s iOS 13.2 (testirana u beta verziji za ovu analizu), također je napravila veliku razliku u finim detaljima, posebno u svjetlu. 

Trostruki raspored kamera na stražnjoj strani zasigurno je privlačan. 

Snimanje videozapisa sa stražnje kamere je fantastično, uključujući 4K pri 60 sličica u sekundi. Pomoću aplikacije treće strane također možete snimati s više kamera odjednom, što bi moglo biti korisno za filmaše.

Također je poboljšana selfie kamera, nagomilana na 12 megapiksela i sposobna uhvatiti ‘gotovo zastrašujući nivo detalja uz dobro osvjetljenje’. Kamera okrenuta prema naprijed može napraviti i usporene selfije, što će djeca, mala i velika – voljeti.

Sveukupno gledano, kamera na iPhoneu 11 Pro veliki je korak naprijed u najvažnijim značajkama.

Specifikacije 

-Face ID je brz, učinkovit i bez napora u ruci, sada radi pod malo širim kutovima, ali i dalje ima problema kada ste na stolu gdje bi skener otiska prsta bio bolji. 

-IPhone 11 Pro je vodootporan prema IP68 standardima do 4 metra u trajanju od 30 sekundi, što je 2 metra dublje u odnosu na prošlogodišnji iPhone XS

-Bluetooth performanse su znatno poboljšane, s jačim vezama čak i do najslabijih slušalica

-Face ID je i dalje najbolji u klasi, sada malo brži i radi pod nešto širim kutovima

-Novi U1 čip omogućava poboljšane sposobnosti lokacije, ali dosad se koristi samo za usmjereno dijeljenje datoteka AirDrop

-Visoko polirani nehrđajući čelik je lako označiti 

-Zaslon osjetljiv na pritisak prethodnih iPhone uređaja je nestao, a s njim i 3D Touch, tako da više ne možete jako pritiskati stvari

Cijena

IPhone 11 Pro košta 1.049 funti sa 64 GB prostora za pohranu, 1.199 sa 256 GB ili 1.399 funti sa 512 GB u crnoj, zelenoj, srebrnoj ili zlatnoj boji (1 britanska funta = 8,33 hrvatske kune).

Za usporedbu, iPhone 11 Pro Max košta 1149 funti, iPhone 11 košta 729 funti, iPhone XR košta 629, OnePlus 7 košta 499, Samsung Galaxy S10 košta 799, a Huawei P30 Pro košta 799 funti.

Ocjena

Nakon prošlogodišnjeg pogrešnog koraka, Apple se vraća na vrh s jednostavno najboljim manjim telefonom na raspolaganju. IPhone 11 Pro ima dulji vijek trajanja baterije, bolji zaslon i izvrsne performanse.

Kamera je također veliko poboljšanje u pogledu jasnoće i performansi, posebno s finim detaljima i vrlo slabim osvjetljenjem, a dodani noćni način rada sada se može nositi s rivalima.

Nije savršen, ali u moru sve većih telefona koji se protežu rukom osvježavajući je model koji je relativno jednostavan za džep, držanje i korištenje jednom rukom, a ne kompromitira snagu i značajke.

Najveći problem iPhonea 11 Pro je njegova cijena. Početni trošak od 1.049 funti dolazi sa samo 64 GB prostora za pohranu, što znači da ćete se vjerojatno morati oslanjati na pohranu u oblaku ako snimite veliki broj fotografija, videozapisa ili preuzmete aplikacije ili filmove.

Prednosti: sjajna kamera, noćni način rada, vodootporan, bežično punjenje, Face ID, dobro trajanje baterije, dobre performanse, sjajan ekran, duga softverska podrška, podnošljiva veličina

Mane: bez utičnice za slušalice, bez skenera za otiske prstiju, super skupo, bez adaptera za slušalice u kutiji, slaba mogućnost pohrane podataka

Komentirajte prvi

New Report

Close