FOTO: Boschova konferencija predočila najnovije dosege iz segmenta pametnih tehnologija

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. studeni 2016. u 14:27
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Pametna rješenja i pametni gradovi prvom su redu namijenjeni ljudima.

Prva regionalna konferencija Bosch Smart Solutions, održana u srijedu u Kongresnoj dvorani zagrebačkog velesajma, predočila je najnovije dosege iz segmenta pametnih tehnologija. Činjenica da se održava upravo u Hrvatskoj, svjedoči o izvrsnim postignućima koje Bosch u ovom dijelu Europe bilježi, kao i važnosti hrvatskog tržišta na kojem su financijski rezultati iz godine u godinu sve bolji, naglasila je prilikom otvorenja konferencije Mirsada Kudrić, generalna direktorica Boscha za Sloveniju i Hrvatsku.

Pametna rješenja i pametni gradovi prvom su redu namijenjeni ljudima, nastavio je Paulo Ferreira, potpredsjednik Boschovih projekata pametnih gradova i umrežene prodaje. „Sve veći broj ljudi živi u gradovima i prognozira se da će ta brojka do 2050. godine dosegnuti 6,5 milijardi. Stoga smo usmjereni na razvoj rješenja za povezani život koja će omogućiti povećanje djelotvornosti sustava urbanih zajednica, uspješno se noseći s izazovima koje urbanizacija donosi“, kaže Ferreira. Volker Schilling, komercijalni direktor tvornice u madžarskom Hatvanu, poručio je da smo usred nove industrijske revolucije što najbolje svjedoče potpuno personalizirani proizvodi i usluge. „U Boschu više ne pričamo o snovima, već imamo konkretna i sofisticirana IoT rješenja“, kaže Schilling.

Ipak, primjena novih tehnologija na lokalnim razinama iziskuje i određena financijska sredstva stoga je Dragan Jelić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, naglasio potencijale europskih strukturnih fondova koji mogu biti korišteni za razvoj urbanih aglomeracija. „Uz sufinanciranje od 15 posto, na raspolaganju imamo preko osam milijardi eura. Naši su ciljevi razvoj naprednih gradova i povoljnijeg poduzetničkog okruženja, kao i čiste, zelene i socijalno uključive zajednice kojom ćemo stati na kraju i siromaštvu i nezaposlenosti“, poručuje Jelić.

Kako primjerna najnovijih tehnologija izgleda u praksi pojasnio je Robert Markuš, direktor SmartIS-a, koji navodi da je najjače superračunalo u regiji BURA, smješteno u Rijeci, Hrvatsku na ljestvici tehnološki naprednih zemalja pozicioniralo kao regionalnog lidera, čemu je profesor ekonomije Josip Tica dodao i važan multiplikatorni efekt ulaganja u pametne tehnologije. „Ključna poluga su informacije koje pomažu u upravljanju gradovima i regijama jer se može kvalitetnije izabrati smjer u kojem određena zajednica treba ići, što se posebice korisnim pokazalo u infrastrukturnim projektima“, kazao je. Gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel spomenuo je kako Jaska već koristi sustav 17 javnih električnih bicikala koji se pokreću na Bosch sistem, ali i da će nastaviti u istom smjeru razvoja. „Nismo kupili niti jedno gotovo rješenje već tek dijelove pojedinih već implementiranih proizvoda, što nam je ostavilo dovoljno prostora za samostalan razvoj. Rekao bih da je i u upravljanju gradom treba koristiti iste vještine kao u upravljanju kompanijama“, kaže Novosel. Hrvoje Jaznić iz Europske banke za obnovu i razvitak izdvojio je ulogu koju je Banka u tranziciji istočnoeuropskih zemalja u tehnološki razvijene ekonomije imala, ali je istaknuo i nedostatak venture capitala u Hrvatskoj, ključnog za propulzivniji razvoj. U ovim okolnostima kao jedan od potpornih razvojnih modela pruža Centar za razvoj ljudskih potencijala koji je osnovan s ciljem pružanja podrške malim poduzećima i inovatorima, kazao je Tomislav Radoš iz Hrvatske gospodarske komore.

Turizam i pametna rješenja idealni su kandidati za sinergiju, smatra voditelj odjela Bosch Smart Solutions u Robert Bosch Hrvatska Dino Juriša, posebice ako govorimo o inteligentnom nadzoru i sigurnosti, dok potencijali ekološke bilance i smanjenja troškova bitno utječu na konkurentnost pojedine destinacije. Bosch se tu ponovno pojavljuje kao idealan partner jer nude rješenja na tri razine IoT-a, i to softver i tehnološku platformu, zatim aplikacije i u konačnici i dokazano kvalitetne prateće uređaje. U nastavku, Izidora Marković Vukadin s Instituta za turizam naglasila je kako tehnološka infrastruktura ponajviše povećava konkurentnost. „U nekoliko primjera, poput šibenske tvrđave Barone, pokazali smo da hrvatska kulturna baština uz pomoć tehnologije može stvoriti dodatnu vrijednost. Prostora na napredak još uvijek ima, naročito u segmentu javnoj prijevoza, na što se strani gosti nerijetko žale“, dodala je. Trenutno najveći investitor u hrvatski turizam, turska Doğuş grupa prepoznala je potencijal koji tehnologija u ovom sektoru nudi. „Tržište danas diktiraju potrebe i sve veći zahtjevi gostiju, a bez tehnologija njihovo bi ispunjenje bilo nezamislivo. Poanta je svakom gostu pružiti osjećaj kao da se nalazi u vlastitom domu“, kazao je regionalni direktor Doğuş grupe za Hrvatsku i Crnu Goru Burak Baykan te ujedno najavio i nastavak širenja visine te kvalitete ponude na hrvatskom tlu. Damir Novinić, ravnatelj Agnecije konkurentnost investicija, ukazao je da gradnja nekoliko desetaka novih hotela godišnje u Hrvatskoj pokazuje kako se investicijska klima popravlja. Također, u Zagrebu je u srijedu predstavljen i povezani automobil kao jedno od posljednjih Boschevih inovativnih rješenja, koji preuzima i funkciju osobnog asistenta. U njemu su kontrolna ploča i središnja konzola transformirane u električni zaslon, a informacije koje s nje dolaze mijenjaju se ovisno o trenutnom okruženju automobila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close