Facebook je upravo kupio još jednu tvrtku

Autor: Tomislav Hrastovčak , 24. travanj 2014. u 19:00
Thinkstock

Najveća društvena mreža preuzela je finski startup ProtoGeo i njegovu popularnu aplikaciju Moves.

Facebook nastavlja s preuzimanjem kompanija, a s novom akvizicijom ušao je u tržišni segment takozvanih 'fitness' aplikacija.

Najveća društvena mreža preuzela je finski startup ProtoGeo i njegovu popularnu aplikaciju Moves, koja služi za svakodnevno praćenje fizičkih aktivnosti korisnika, poput trčanja, bicikliranja ili hodanja. Vijest o akviziciji objavljena je danas na službenom blogu tvrtke iz Helsinkija. Vrijednost preuzimanja nije otkrivena, ali vjerojatno se ne radi o ogromnom iznosu.

"Sa zadovoljstvom objavljujemo kako je Facebook preuzeo našu kompaniju i aplikaciju Moves", objavili su iz ProtoGea. "Sada se pridružujemo talentiranom timu u Facebooku kako bi radili na izgradnji i poboljšanju njihovih proizvoda i usluga, sa zajedničkom misijom da podupremo jednostavne i učinkovite alate za više od milijardu ljudi", stoji među ostalim u današnjoj objavi.

Moves će i dalje ostati zasebnom aplikacijom i ne postoje planovi da se to promijeni, stoji u priopćenju. Međutim, korisnici Movesa nisu baš najbolje prihvatili vijest o prelasku tvrtke u okrilje Facebooka, barem sudeći po komentarima na – Facebooku. "Najgora poruka ove godine", "Dobro za vas, loše za mene kao korisnika osjetljivog na privatnost", "Zašto?!? Ovo je bila aplikacija koju sam volio…",  neki su od komentara fanova Movesa.

ProtoGeo je osnovan početkom 2012. godine u Helsinkiju, s ciljem razvoja mobilnih aplikacija za praćenje svakodnevnih fizičkih aktivnosti. Moves je lansiran godinu dana kasnije i korisnici iPhonea i Androida do danas su aplikaciju preuzeli oko 4 milijuna puta. Među značajkama aplikacije je i brojač utrošenih kalorija, a specifično je da automatski prepoznaje razliku između hodanja, trčanja ili neke druge aktivnosti.

Finska tvrtka nova je Facebookova akvizicija u vrlo kratkom vremenu. Podsjetimo, Facebook je u ožujku objavio kako je sklopio sporazum o preuzimanju tvrtke Oculus VR za 2 milijarde dolara. Oculus VR je tvrtka specijalizirana za tehnologiju prividne stvarnosti, koja je privukla veliku pažnju svojom kacigom za igranje igara u virtualnom 3D okruženju. Navedena akvizicija uslijedila je malo više od mjesec dana nakon što je Facebook bio najavio kupnju mobilnog servisa WhatsApp za ogromnih 19 milijardi dolara.

Skok kvartalnih prihoda

Facebook je inače u srijedu izvijestio o poslovnim rezultatima za prvo ovogodišnje tromjesečje. Prihodi najveće svjetske društvene mreže u promatranom su razdoblju iznosili 2,5 milijardi dolara, što predstavlja skok od 72 posto. To se ponajviše može zahvaliti snažnom rastu mobilnog oglašavanja koje je generiralo čak 59 posto ukupnih prihoda.

Neto dobit je istodobno dosegnula 642 milijuna dolara ili 25 centi po dionici, u usporedbi s 219 milijuna dolara u istom razdoblju prošle godine. Ako se isključe određene jednokratne stavke, dobit je ostvarena u iznosu od 34 centa po dionici.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Mislim da je jedina sansa da netko preuzme PTKM Facebook.

Vjerojatno bi PTKM odvukao i Facebook u stečaj…

Mislim da je jedina sansa da netko preuzme PTKM Facebook.

New Report

Close