Facebook će vas pratiti čak i ako niste registrirani

Autor: Poslovni.hr , 31. svibanj 2016. u 16:19
FOTO: Reuters

Europska unija na sve moguće načine pokušava usporiti, kad već ne može zaustaviti, kompanije kao Google i Facebook u njihovu „pohodu“ na privatnost njenih građana.

No čini se da to baš i ne uspijeva jer situacija se razvija na zadovoljstvo spomenutih kompanija pa tako odsad i Facebook može i do podataka osoba koje uopće nisu registrirane na toj društvenoj mreži.

Naravno, to se čini kroz oglase, a sad se šire van granica same društvene mreže i aplikacije. Jer, Facebook kroz svoje webstranice i aplikacije "treće strane" odavno razvija poslovanje i ubire prihode bez da ovisi isključivo o svojim direktnim proizvodima. Dakle, zapravo prodaje drugima sve što prikupi od strane milijardu i pol korisnika diljem svijeta. Zauzvrat oni koji plaćaju usluge daju informacije o svojim korisnicima Facebooku.

To čak ima i svoje ime, zove se Audience Network i dosad je funkcioniralo isključivo na način da prikazuje oglase samo onima koji imaju Facebook račun. No čekao se trenutak kad će zaživjeti na način kao Google, a čini se da je taj trenutak stigao. Jer, Facebook je vrijedno u suradnji s "trećom stranom" prikupio vrijedne podatke i sad će se na temelju njih "obraćati" publici koja uopće nije povezana s Facebookom, piše N1.

Stoga, ukoliko će netko željeti biti što dalje od Facebooka, morat će pomno pratiti tko je sve u Audience Network, odnosno, tko sve surađuje s Facebookom. Naravno, tko zna hoće li tako nešto uopće biti javno istaknuto pa da se korisnici znaju postaviti.

Kako god, Facebook je Googleu poslao novu ozbiljnu poruku, sad im postaju direktna konkurencija na najplodnijem tlu. Uostalom, Facebook je u Sjedinjenim Američkim Državama ionako već uspio nadmašiti Google po prihodima od slikovnog oglašavanja – 8,5 milijardi dolara naspram 3,9 milijardi dolara.

Teško da u Googleu zbog svega ovoga nisu upalili lampicu za alarm, vrijeme je da naprave iskorak kako bi zadržavali prednost.

Komentirajte prvi

New Report

Close