Facebook bez odobrenja korisnika uploadao njihove kontakte

Foto: Davor Puklavec / Pixsell Foto: Davor Puklavec / Pixsell

- Popravili smo problem i obavještavamo ljude čiji su kontakti uvezeni. Ljudi također mogu pregledati i upravljati kontaktima koje dijele s Facebookom u svojim postavkama - rekao je glasnogovornik.

Facebook je sinoć objavio kako je od svibnja 2016. možda nenamjerno uploadao e-mail kontakte i do 1,5 milijuna korisnika na svoju stranicu bez njihove dozvole i znanja.

Iz Facebooka su, naime, objasnili kako su nekad imali korak u procesu verifikacije računa u kojem su korisnici mogli potvrditi svoju e-mail adresu i svojevoljno dignuti svoje kontakte na stranicu. Međutim, u svibnju 2016. godine došlo je do promjene u procesu - opis tog koraka je uklonjen, ali sama mogućnost nije, što znači da su korisnici uploadali kontakte a da toga nisu bili ni svjesni.

Izvor blizak temi rekao je kako nisu zahvaćeni samo korisnici iz SAD-a, piše CNBC, za koji je glasnogovornik Facebooka rekao kako kontakti nisu dijeljeni ni s kim te da ih Facebook briše.

- Popravili smo problem i obavještavamo ljude čiji su kontakti uvezeni. Ljudi također mogu pregledati i upravljati kontaktima koje dijele s Facebookom u svojim postavkama - rekao je glasnogovornik.

Facebook se našao na udaru javnosti i zagovornika zaštite privatnosti nakon što je otkriveno da je britanska konzultantska tvrtka Cambridge Analytica iskorištavala njihov poslovni model za utjecaj na američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Prošli tjedan brojni su korisnici imali probleme s Facebookom te Instagramom, i WhatsAppom, mrežama u njihovom vlasništvu, a mjesec dana prije dogodio se najveći pad Facebooka u povijesti.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve