Europortfolio – ‘mjesto gdje će hrvatski stručnjaci pohranjivati svoja znanja’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2013. u 14:52
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Projekt je vrijedan 600 tisuća eura, od čega je najveći dio, 450 tisuća eura, osigran putem fonda Europske unije.

Razvijanje sustava u koji će hrvatski stručnjaci, znanstvenici i diplomanti moći pohranjivati sva svoja znanja i iskustva stečena praktički kroz cjeloživotno obrazovanje, osnovni je cilj projekta Europortfolio – European Network of Eportfolio Experts and Practitioners (EPNET) koji je danas i službeno počeo u Varaždinu.

Projekt je vrijedan 600 tisuća eura, od čega je najveći dio, 450 tisuća eura, osigran putem fonda Europske unije.

"Sam sustav ePortfolia, iako poznat u SAD-u i Europi, predstavlja novost na našim prostorima a danas započeti projekt trebao bi u konačnici rezultirati uspostavljanjem europske mreže ePortfolio stručnjaka i praktikanata te izraditi potrebnu infrastrukturu kroz web portal", objasnio je voditelj projekta Igor Balaban.

Balaban je naglasio da će preko tog portala podaci o našim stručnjacima, znanstvenicima, diplomantima biti dostupni budućim poslodavcima, budući da je primjena ePortfolia najznačajnija upravo kada je u pitanju upravljanje ljudskim resursima.

"To će prije svega olakšati posao poslodavcima prilikom zapošljavanja novih kadrova budući da će na jednom mjestu imati objedinjene podatke što se tiče znanja, vještina i kvalifikacija kandidata", istaknuo je Balaban te dodao da će se time povećati konkurencija i mobilnost naših stručnjaka na tržištu rada.

Glavni nositelj i partner na projektu je varaždinski Fakultet organizacije i informatike, dok u cijelom projektu sudjeluje gotovo 30 organizacija – osamu u ulozi partnera, a dvadesetak kao pridruženi partneri.

"Važnost projekta je upravo u tome što sudjeluje veliki broj partnera iz uglednih institucija iz Europe i Sjedinjenih država, a sama tema odnosno samo područje podudara se sa aktivnostima i onime čime se bavi naša ustanova", rekao je dekan Fakulteta organizacije i informatike Vjeran Strahonja.

Najveću ulogu u projektu, uz Fakultet organizacije i informatike, ima još sedam partnera: University of Science and Technology (AGH) iz Poljske, Danube University Krems (DUK) iz Austrije, University of Southern Denmark (SDU) iz Danske, Open University of Catalonia (UOC) iz Španjolske, Internet of Subjects Forum (ADPIOS) iz Francuske, Centre for Recording Achievement (CRA) iz Ujedinjenog Kraljevstva i American Institutes for Research iz SAD-a. Prema najavama projekt će trajati tri godine.

Na današnjem kick off sastanku u Varaždinu okupili su se predstavnici svih osam vodećih partnera na projektu te dogovorili okvirni plan i dinamiku aktivnosti u sklopu projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close