Oni su dokazali da je grupno ulaganje i kod nas moguće

Autor: Bernard Ivezić , 03. lipanj 2013. u 18:15
Dalibor Čvek; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Hrvatsko zakonodavstvo ne preferira ovakav način investiranja u d.o.o.

Entrio tehnologije prva je mala tvrtka u Hrvatskoj nastala na principu grupnog investiranja kakvog planiraju uvesti, pojednostavniti i institucionalizirati, Amerikanci.

 

28članova

društva u tvrtki Entrio, d.o.o.-u s najviše osnivača u Hrvatskoj

Taj d.o.o., koji na inovativan način prodaje ulaznice za koncerte i druga događanja, ima najviše članova društva u Hrvatskoj, njih čak 28, a osnovalo ga je 2011. godine 26 članova-investitora i dva člana-osnivača koji su zajednički u Entrio uložili 200.000 kuna.U Hrvatskoj mreži poslovnih anđela CRANE, čiji su članovi uložili u Entrio, pojašnjavaju da su tako ispitali mogućnost grupnog investiranja ili kako ga oni zovu sindiciranog ulaganja. No, iako se pokazalo da hrvatsko zakonodavstvo načelno omogućuje ovakav instrument investiranja u malo  i srednje poduzetništvo, poslovni anđeli iz CRANE-a su na isti način uložili u još samo jednu tvrtku, Once sport d.o.o. Dalibor Čvek, direktor Once sporta, startupa za analizu nogometnih utakmica koji je lani zamislio bivši Dinamovac Ivan Ilečić, hvali podršku koju dobiva od osam poslovnih anđela iz CRANE-a koji su ujedno članovi društva, ali ističe da je svjestan da bi teško ušli u takvu investiciju da se nisu osobno poznavali i međusobno imali povjerenje jedni u druge.

 

Čvek

Za svaku promjenu udjela idu sudski troškovi i od 5000 kn na više za bilježnike

"Hrvatsko zakonodavstvo ne preferira ovakav način ulaganja i suvlasnicima nameće niz obveza i ograničenja", kaže Čvek. Pojašnjava da je u Hrvatskoj bitno znati s kim ste suvlasnik d.o.o.-a, jer ako to društvo ostane dužno državi, to sve suvlasnike pa i vas sprečava da osnujete neko novo, vlastito i potpuno nepovezano društvo. Nadalje, inzistira se da svi članovi društva moraju biti prisutni kod promjene društvenog ugovora, a proces prijenosa udjela skup je i spor. "Za i najmanju promjenu udjela morate platiti 600-700 kuna sudskih troškova i od 5000 kuna na više za javno-bilježničke usluge, a k tome to traje dugo", navodi Čvek, koji pojašnjava da bi bilo jednostavnije kad bi se omogućilo slobodnije prenošenje udjela, slično kao kod dioničkih društava. Dodaje da su imali mnogo problema kad su mijenjali društveni ugovor jer je trebalo skupiti baš sve članove društva kod javnog bilježnika i to u isto vrijeme.

"A slično je kad imamo dokapitalizaciju ili ako prakticiramo neku zaštitnu stavku iz društvenog ugovora", kaže Čvek. S druge strane, iz perspektive d.o.o.-a i njenog menadžmenta, tvrdi direktor Oncea Čvek, model grupnog investiranja je odličan. Pojašnjava da ulagači, kad imaju međusobno povjerenje i kvalitetne ugovore, daju veliku podršku razvoju tvrtke. Navodi da mu pomažu u realizaciji posla s kontaktima i savjetima. "Logistički su jako dobro organizirani jer su imenovali glavnog investitora koji komunicira s preostalim ulagačima, popisuje i usklađuje njihove prijedloge i želje te odlučuje u njihovo ime što će od toga onda postaviti kao zahtjev ili prijedlog upravi", kaže Čvek. Zaključuje da se do sada to pokazalo kao vrlo efikasan model odnosa s investitorima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nema nikakvog smisla to raditi ovdje kada je vani riješeno sto puta bolje. treba samo osnovati firmu vani, što da se čovjek muči ovdje sada kada smo u EU

New Report

Close