Elektronička evidencija otpada Koprivničane potiče na recikliranje

Autor: Marta Duić , 30. lipanj 2016. u 22:00
Rješenje je razvijeno od strane HT-a u suradnji s tvrtkom EcoMobile

Koprivnica je i prvi grad u Hrvatskoj koji primjenjuje cjelovito rješenje evidencije odvoza komunalnog otpada.

U sklopu projekta E-grad koje Gradsko komunalno poduzeće Komunalac provodi u suradnji s Hrvatskim Telekomom (HT), Koprivnica uvodi niz pametnih rješenja kojima je cilj ostvariti uštedu u gradskom proračunu, pomoći očuvanju okoliša i podići cjelokupnu razinu kvalitete života građana. Pored sustava elektroničkih računa koji doprinose modernizaciju poslovanja i korisničkog iskustva, Koprivnica je i prvi grad u Hrvatskoj koji primjenjuje cjelovito rješenje evidencije odvoza komunalnog otpada.

Elektronički račun, odnosno usluga EBPP (electronic bill presentment and payment) namijenjena je tvrtkama koje svojim korisnicima šalju veće količine računa ili uplatnica. Riječ je o HT-ovom rješenju koje izdavateljima računa omogućava da na jednostavan način svoje papirnate račune ili uplatnice pretvore u elektronički dokument koji potom dostavljaju svojim korisnicima. Za izdavatelje računa glavna prednost je prije svega velika ušteda jer nema troškova  tiskanja i slanja računa, no važno je istaknuti kako se ujedno otklanja mogućnost pogrešnih uplata i čuva okoliš zbog smanjenog korištenja papira. Primatelj e-računa dobiva unaprijed popunjen nalog za plaćanje čime je cjelokupni proces značajno pojednostavljen, računi na odredište stižu brže, a izdavatelj u svakom trenutku zna koliko je računa ukupno poslano i kome.

Svi podaci su sigurni i smješteni u podatkovnom centru HT-a, a usluga uključuje i dokaz o dostavi računa. Primatelji mogu e-račun platiti putem internetskog bankarstva, debitnim i kreditnim karticama ili s pomoću usluge foto plaćanja slikanjem barkoda, koja je dostupna na portalu Svi računi. Zahvaljujući usluzi e-račun poslovni procesi su modernizirani, troškovi optimizirani i doprinosi se očuvanju okoliša. Pored e-računa, GKP Komunalac i HT na području Koprivnice primjenjuju pametni sustav elektronske evidencije odvoza komunalnog otpada, koji se temelji na RFID (radio frequency identification device) tehnologiji. Rješenje razvijeno od strane HT-a u suradnji s tvrtkom EcoMobile, uključuje kontejnere s RFID čipovima, sustav za automatsku identifikaciju te cloud aplikaciju za obradu podataka. Ovo rješenje omogućava naplatu usluge sakupljanja i odvoza otpada prema volumenu i broju sakupljanja ili masi otpada.

Podaci o odvozu otpada prenose se u aplikaciju u realnom vremenu, a moguće im je pristupiti s bilo koje lokacije u bilo kojem trenutku. Budući da je sustav u potpunosti automatiziran, on ne zahtjeva nikakav dodatan napor od strane komunalnih djelatnika. RFID tehnologija sastoji se od čipova koji se ugrađuju u kontejnere i posude za odlaganje otpada, čitača čipova kojim se evidentiraju posude i njihovo pražnjenje te računalne aplikacije za pregled i administraciju podataka koja povezuje cjelokupni sustav. Naime, još početkom godine GKP Komunalac i Koprivnica građanima su besplatno podijelili 11.000 smeđih kanti za biorazgradivi otpad, na kojima je ugrađena jednaka količina RFID čipova, a koji omogućavaju obračun odvoza otpada prema količini.

S obzirom na to da usluga omogućuje evidenciju točnog vremena i količine izvršene usluge, posljedice su bolje upravljanje vremenom zaposlenika u realnom vremenu i optimizacija broja odvoza otpada, što je dovelo do smanjenja operativnih troškova. Također, za višestambene zgrade nabavljeno je 30 spremnika s otpadomjerima, koji obuhvaćaju ukupno 300 domaćinstava, koji štede energiju, evidentiraju svako pražnjenje i omogućuju naplaćivanje po količini otpada. "Iznimno smo zadovoljni rješenjem pametne evidencije otpada, jer se korisnike potiče da recikliraju te na taj način smanjuju količinu otpada i umanje mjesečnu cijenu odvoza otpada. Sinergija Grada Koprivnice, Komunalca i Hrvatskog Telekoma dobar je primjer suradnje u upravljanju djelatnostima od općeg interesa koje održavaju kvalitetu života građana i okoliša na najvišoj razini", poručila je Maja Hleb, predsjednica Uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac.

Uz rješenja za samostalna domaćinstva i rješenja za višestambene zgrade, na području Koprivnice i okolice nalazi se čak 90 zelenih otoka, odnosno mjesta na kojima je raspoređeno ukupno 260 spremnika za odvojeno prikupljanje staklene, metalne, papirne i plastične ambalaže. Popunjenost spremnika se prati s pomoću 140 ugrađenih senzora, a sustav samostalno nadzire, predviđa i stvara plan obilaska spremnika koje treba isprazniti. Time se opet stvaraju značajne operativne uštede, no ono što je iznimno bitno je činjenica da se građane potiče na reciklažu i brigu o okolišu.

Obzirom na primjenu rješenja u smjeru pametnog grada, ne čudi činjenica da je Koprivnica pri kraju procesa ISO certifikacije, koja mjeri kvalitetu gradskih usluga i razinu kvalitete života građana. ISO standarduISO37120, poznat i kao Smart City certifikat mjeri različite parametre i pokazuje do koje se mjere određeni grad razvio u smjeru pametnih rješenja, a rezultati mogu poslužiti lokalnim upravama u boljem upravljanju zajednicom i daljnjem razvoju. Koprivnica bi tako uskoro trebala biti prvi grad u Hrvatskoj koji će imati navedeni certifikat, a HT zajedno s partnerima u tome pruža konzultantsku podršku kroz uslugu ICT rješenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close