Edukacija i financijska potpora startupovima po uzoru na EU i SAD

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. listopad 2016. u 22:00
Startup Factory Zagreb novopokrenuti je program predakceleracije

Opća je postavka da će poticanje startup poduzetništva dovesti do povećanja broja svih novoosnovanih kompanija što će pozitivno utjecati i na trend povećanja zaposlenosti.

Grad Zagreb je projektom Startup Factory Zagreb na natječaju Pametni gradovi pobijedio u kategoriji Pametnije obrazovanje. Startup Factory Zagreb novouspostavljeni je program predakceleracije koji su pokrenuli Razvojna agencije Zagreb (RAZA) i Grad Zagreb, i to u sklopu Tehnološkog parka Zagreb. Riječ je o prvom javno financiranom 'no equity' programu ove vrste na području grada Zagreba i šire kojim se nastoje riješiti problemi nedostupnosti bespovratnih sredstava za startup poduzetnike (bez ulaska u vlasništvo njihovih tvrtki) i nepostojanja strukturiranog javnog programa podrške za njih, u najosjetljivijoj fazi razvoja, ističu u Gradu Zagrebu. Istovremeno projekt u svom prvom ciklusu želi doprinijeti daljnjem razvoju smart City turizma na području Grada Zagreba, ali i šire. Aktivnosti projekta započete su u lipnju 2016. godine, dok ciljanu skupinu predstavljaju novoosnovani startupovi, razvojni timovi ili pojedinci koji imaju inovativne ideje ili proizvode s globalnim ambicijama.

Osigurano 750.000 kuna
Problemi koji su uočeni, a koji su i inicirali pokretanje projekta, utječu na kompletnu startup zajednicu Grad Zagreba koja je svakim danom sve brojnija, ali još uvijek ne doseže svoj puni potencijal za razvoj grada upravo zbog nedostatka ovog tipa podrške od strane lokalne zajednice. Upravo kreiranje ekosustava za razvoj startup poduzetništva jedan je od osnovnih razloga za pokretanje programa od strane Grada Zagreba i Razvojne agencija Zagreb. Opća je postavka da će poticanje startup poduzetništva na području grada dovesti do povećanja broja svih novoosnovanih kompanija što će pozitivno utjecati i na trend povećanja zaposlenosti. Stoga su, kako bi ubrzali taj proces, Grad Zagreb i RAZA pokrenuli program 'Startup Factory Zagreb' i objavili Javni natječaj za dodjelu potpora za poticanje startup poduzetništva kroz predakcelracijski program Razvojne agencije Zagreb s fokusom na razvoj Smart city turizma kao teme prvog ciklusa predakceleracije.

Za financijsku alokacija dostupnu kroz javni natječaj osigurana su sredstva u iznosu 750 tisuća kuna. Program predakceleracije je intenzivan i vremenski ograničen na tri mjeseca te uključuje edukaciju, umrežavanje, savjetovanja/mentorstvo, financijsku i infrastrukturnu podršku. Program predakceleracije je dizajniran uz pomoć primjera najbolje prakse iz EU (Prague Startup Centre koji provodi akceleracijske programe grada Praga, kao suradnik programa stavio je na raspolaganje svoju ekspertizu u razvoju sličnih javno financiranih programa poduzetničke podrške) i SAD-a koji su pokazali da programi ovoga tipa djeluju kao katalizatori lokalnog razvoja startup poduzetništva.

Upravo fokus na specifičnu industriju omogućava pružanje individualizirane potpore startupovima kroz korištenje uredskog prostora prilagođenog programu predakceleracije, financijsku potporu u obliku bespovratnih sredstava te mentorsku, konzultantsku i podršku u promociji projekata. Tako razvoju Smart City turizma i obogaćivanju turističke ponude doprinose inovacije i razvoj turističkih proizvoda (zdravstveni, kulturni, poslovni, ciklo, eno, gastro, sportski, pustolovni), kao i različite manifestacije (kulturne, zabavne, sportske, eno, gastro), drugi programi/projekti značajni za razvoj turizma i obogaćivanje turističke ponude u gradu Zagrebu.

U skladu s time, potpore se dodjeljuju za sufinanciranje troškova projekata unapređenja ukupne turističke ponude inovativnim proizvodima, koji doprinose razvoju Smart City turističkih proizvoda, organizacije turističkih manifestacija (najam prostora, najam i nabava opreme i materijala vezanih za organizaciju i dr.), zatim konzultantska i mentorska podrška u razvoju i promociji projekta/proizvoda/poslovnog modela, također i troškovi osoblja koje radi na upravljanju projektom te u dijelu razvoja i promocije projekta/proizvoda/poslovnog modela (troškovi plaća, putni troškovi), onda i promocije prijavljenog projekta (izrada medijskih planova i kampanja, izrada promidžbenih materijala, medijsko oglašavanje, izdavanje publikacija i dr.) te – realizacije drugih aktivnosti projekata koje doprinose poticanju razvoja turizma i obogaćivanju turističke ponude Grada Zagreba ako i neizravnih (administrativnih) troškova vezanih uz provedbu projekta. 

Prijava programa na EFRR
Sudionici programa mogu biti mikro i mala trgovačka društva (d.o.o. ili j.d.o.o.) i to: mlade startup tvrtke koje posluju manje od 12 mjeseci (iznimno j.d.o.o. stariji od 12 mjeseci), razvojni timovi koji će u sklopu programa registrirati poslovni subjekt prije primanja financijske potpore, tvrtka koja ima (će imati) registrirano sjedište na području grada Zagreba te tvrtke čiji je razvoj usluga ili proizvoda vezan uz inovativna rješenja i tehnologije koja nude dodatnu vrijednost za razvoj startup ekosustava Grada Zagreba. Korisnici potpora moraju imati sjedište na području Grada Zagreba ili će u sklopu programa registrirati poslovni subjekt na području Grada Zagreba. U 2017. predviđena je prijava programa na natječaje EFRR-a za razvoj akceleratora čime će biti osigurana dodatna bespovratna sredstva europskih fondova. 

Pročelnica Mirka Jozić:

Olakšavamo put k uspješnoj poduzetničkoj budućnosti
Izuzetno mi je drago što je projekt Startup Factory Zagreb prepoznat kao projekt koji promiče pametnije obrazovanje. Nagradu nismo očekivali, ne radimo to radi nagrada, iako nam je drago što je projekt prepoznat u javnosti. Svjesni smo potrebe za širenje znanja i potrebe pružanja pomoći inovativnim ljudima u startup zajednici te kontinuiranim aktivnostima nastojimo olakšati njihov put prema uspješnoj poduzetničkoj budućnosti. Kroz naše projekte jasno vidimo da u Gradu Zagrebu zaista ima mnogo briljantnih, inovativnih i perspektivnih ideja. Da bi se upravo te ideje ostvarile i u budućnosti razvile u kvalitetne poduzetničke projekte, u početku im je potrebno pružiti pomoć. Pomoć im je potrebna ne samo u novcu, već i u kvalitetnom prijenosu znanja. U tom kontekstu savjeti i upute stručnih mentora te precizno usmjerena edukacija od neprocjenjive su vrijednosti. Na projekt Startup Factory Zagreb ukupno je bilo prijavljeno 46 inovativnih ideja, što svjedoči o zaista visokom interesu. Izabrano je pet timova koji su započeli daljnji razvoj svojih kompetencija. Program nastavljamo i dalje. Ovo je tek prvi ciklus Startup Factory Zagreb programa kroz koji je fokus stavljen na Smart City turizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close