Edukacija građana za još efikasnije gospodarenje otpadom

Autor: Antonija Alar , 24. rujan 2015. u 22:00
Projekt kojim se želi postići sustavno prikupljanje iskoristivih komponenti komunalnog otpada

Troškovi projekta iznose 200 tisuća kuna, 80 tisuća kuna investirao je grad Supetar i JSL otoka Brača, dok će ostatak financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U cilju očuvanja okoliša i poboljšanja kvalitete življenja, otok Brač prijavio se s projektom 'Zeleni Brač' na natječaj Pametni gradovi, koji organizira Poslovni dnevnik.

Projektom 'Zeleni Brač' nastoji se potaknuti edukacija stanovništva, jer ne postoji sustavno i organizirano prikupljanje iskoristivih komponenti komunalnog otpada. Ono što je potrebno da bi se ostvarili ciljevi gospodarenja otpadom je da svaka jedinica lokalne samouprave (JLS) na svom području počne stvarati uvjete za provedbu propisanih mjera. Po planu upravljanja otpadom, određena je lokacija na otoku Braču kao Centar za zbrinjavanje otpada za koju je zadužen grad Supetar, a kojom će upravljati Komunalno društvo 'Grad', dok su za ostala područja zadužene općine i Michieli-Tomić d.o.o. Kako za sada postoji samo komunalni otpad koji se prikuplja i odvozi u za to određena odlagališta, potrebno je razvrstavanje otpada i stavljanje Centra u funkciju.

Zbog činjenice da se ambalažni otpad sustavno povećava, posebice PET ambalaže i limenke, direktiva EU nalaže državama članicama da sustavno i samostalno određuju metode zbrinjavanja, stoga je logično da se teritorijalne jedinice, u ovom slučaju cijeli otok Brač, udružuju kako bi se započeo proces odvajanja otpada i educiranja stanovništva. I to sve u cilju efikasnijeg upravljanja otpadom i ispunjenja nacionalnih prioriteta i mjera kroz djelovanje na lokalnoj razini. Gospodarenje otpadom od posebnog je značaja za Republiku Hrvatsku te projekt Zeleni Brač doprinosi općim mjerama, koja se ogleda u razvijanju sustava odgoja i obrazovanja, informiranja i komunikacije o otpadu. Jedan od ciljeva politike gospodarenja otpadom EU je da se većina otpada ili ponovno uvodi u ekonomski ciklus, napose recikliranjem, ili vraća u okoliš na koristan i neškodljiv način.

Da bismo osigurali čist okoliš za naše buduće naraštaje važno je kako gospodarimo otpadom, stoga je ono određeno kao nacionalni prioritet i teži ka bezdeponijskom konceptu. Osnovna je stvar težiti i ka širenju reciklažnih procesa kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini. Da bi se sve ovo postiglo, neophodno je težiti ka stalnom obrazovanju svih ciljnih skupina, a napose mladih. Budući da je cilj educirati mlađu dobnu skupinu, projektne aktivnosti pratit će maskota 'Eko Zelenko', koji će biti korišten kao svojevrsni predmet prepoznatljivosti ovog i drugih projekata vezanih za održivi razvoj i ekološku osviještenost. 'Eko Zelenko' koristit će se u svakoj projektnoj aktivnosti kako bi djeci edukacija bila zanimljiva i zabavna.

Ciljevi su ovog projekta umrežavanje obrazovnih institucija i JSL-ova, smanjene i količine otpada te njegovog štetnog utjecanja na okoliš, smanjenje troška komunalnih službi, dok je glavni cilj ovog projekta senzibilizirati stanovništvo prema procesu odvajanja otpada na otoku Braču i educirati ih prema utvrđenim smjernicama odluke o gospodarenju otpadom te mjera nacionalnih strategija. U prvom redu, educirat će se mlađa populacija otoka na radionicama, koje bi se trebale održati u školama na cijelom otoku. U tu svrhu, škole i vrtići predstavljat će partnerske institucije, koje će pružiti svoje resurse u cilju ispunjenja projektnih zadataka te se uključiti u daljnju edukaciju mlađe populacije.

Radionice će voditi certificirani stručnjaci iz udruge "Nobilis", koji će edukacije odraditi prema unaprijed zadanim projektnim aktivnostima, kao što su čišćenje javnih površina, odgovorno ponašanje prema ekološkim sustavima na otoku i informiranje stanovništva informativnim printanim brošurama o benefitima za cijelu zajednicu. Ukupni troškovi projekta iznose 200 tisuća kuna, 80 tisuća kuna investirao je grad Supetar i JSL otoka Brača, dok će ostatak financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pri realizaciji ovog projekta, već su uspješno provedene edukacijske radionice po svim dječjim vrtićima, osnovnim školama i srednjim školama otoka Brača na temu razvrstavanja otpada. Na taj im je način 'usađena' navika pravilnog odvajanja otpada. Posredni rezultat projekta je što su sve JLS otoka Brača pokrenule i uspješno završile postupak nabave posuda za odvojeno prikupljanje otpada. Do sada je podijeljeno 10 tisuća brošura o važnosti i načinu razvrstavanja otpada. Ovo je prvi korak prema rješavanju velikog ekološkog problema, a konačan rezultat bit će moguć pri provedbi planova gospodarenja otpada na nivou Splitsko dalmatinske županije. Na osnovu ovog projekta pokrenuti su i drugi zajednički projekti kao "Brački pahaj"- sestrinski projekt koji je usmjeren na problem ekološkog zbrinjavanja vune. 

Komentirajte prvi

New Report

Close