E-Škole dobile zeleno svjetlo

Autor: Bernard Ivezić , 16. svibanj 2016. u 09:55
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Moglo bi doći do velikih šteta za industriju, upozorava i HUP.

Vladino novo tijelo, Vijeće za državnu informatizaciju, dalo je zeleno svjetlo za dio natječaja u okviru CARNetovog EU projekta E-Škole, doznaje Poslovni dnevnik. Iz Vlade poručuju kako je riječ o odluci koja je donesena na drugoj sjednici toga vijeća, kojeg saziva i vodi premijer Tihomir Orešković. Dodaju da će se to Vijeće ubuduće sastajati svaka dva tjedna.

Prve su to javno dostupne informacije o radu Vijeća koje je izazvalo veliku buru u domaćoj IT industriji. Država, koja je najveći kupac IT roba i usluga u Hrvatskoj, stopirala je početkom mjeseca sve veće IT nabave, i to do daljnjeg. Prema podacima IDC Adriaticsa, država generira 40% potražnje na domaćem IT tržištu čija se vrijednost procjenjuje na 6,5 milijardi kuna. Iako se prvo činilo da je Vlada stopirala samo CARNetove natječaje za E-Škole, u branši uvjeravaju da se to odnosi na sve poslove vrednije od 2,5 milijuna kuna. Da je tome tako vidljivo je iz Narodnih novina, koje tijekom prošlog tjedna nisu oglasile niti jedan posao vredniji od Vladinog limita.

 

40posto

potražnje za IT robama i uslugama na hrvatskom tržištu generira država

Najveći posao objavilo je Ministarstvo kulture za održavanje opreme vrijedan 2 mil. kn te Ministarstvo obrane koje je tražilo softversku simulaciju za 1,72 mil. kuna. I dok u IT branši hvale osnivanje Vijeća, “jer kontrolu treba uvesti”, niz velikih igrača upozorava da nema informacija o radu Vijeća te da dok ono nije operativno, tj. dok se ne odmrznu veći IT natječaji, branši prijete velike štete. U industriji stoga pozivaju premijera da učini i korak dalje i imenuje šefa informatike RH, tzv. Chief Information Officera, koji bi odluke mogao donositi brže.

Navodno premijer Orešković već traži takvu osobu. U HUP ICT-u pozdravljaju trud Vlade na povećanju transparentnosti i kontrole kako se troše sredstva pri raspisivanju natječaja, ali upozoravaju da bi situaciju trebalo brzo riješiti. “HUP ICT se zalaže da Vlada uvede CIO-a ili formira tijelo koje će učinkovito upravljati procesom informatizacije, jer prijašnji modeli nisu dali dobre rezultate.” Veće IT natječaje, kako neslužbeno doznajemo, stopirao je osobno premijer nezadovoljan što je dio državne administracije nastavio objavljivati natječaje koji su suprotni državnoj strategiji. Spominju se primjeri CARNeta, koji je unutar E-Škola htio progurati narudžbu za izradu poslovnih aplikacija, te Ministarstva pravosuđa koje se raspištoljilo narudžbom za hardver.

“Požurit ćemo koliko možemo, ali odluke o nabavi moraju se donositi koordinirano i usklađeno s temeljnim ciljevima Vlade”, porućuju iz Vlade koja je prošli tjedan, slučajno ili ne, u novo Vijeće uvrstila i predstavnika Ministarstva pravosuđa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dok se kod nas u e-Školstvo gleda kao u novu religiju, s MIT-a već dolaze rezultati o negativnim efektima: http://www.theregister.co.uk/2016/05/12/mit_study_finds_students_assisted_by_computers_do_worse_in_exams/

New Report

Close