E-račun od 2016. obveza u javnom sektoru

Autor: Bernard Ivezić , 11. ožujak 2015. u 22:00
Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva/Luka Stanzl/PIXSELL

Privatni sektor već može koristiti e-račune, a zašto to ne čini u većem broju, ne znam, rekao je Kružić.

Poučena uspjehom fiskalizacije, Vlada planira novu regulatornu mjeru koja bi trebala otvoriti brojne poslove za hrvatske softverske tvrtke.

Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva, najavio je u srijedu u Zagrebu na konferenciji Vizija digitalne ekonomije u EU da Vlada želi s 1. siječnjem iduće godine obvezati sve tvrtke u javnom sektoru na obvezno korištenje elektroničkog računa. "To ne znači samo da će javne tvrtke izdavati e-račune, već će morati primati e-račune koje će im slati njihovi poslovni partneri, čime želimo da e-račun napokon uđe u svakodnevan rad u Hrvatskoj", kaže Kružić. Dodaje da će samo u javnom sektoru primjena e-računa donijeti nekoliko stotina milijuna kuna ušteda.

 

423mlrd.

eura uštede su na koje se računa u EU uvođenjem e-računa

Godine 2011. Ministarstvo gospodarstva objavilo je da bi u Hrvatskoj korištenje e-računa donijelo uštede od šest milijardi kuna u razdoblju od tri godine. Procjena uključuje javni i privatni sektor te državnu upravu. Samo u državnoj upravi, pak, procijenilo je tada Ministarstvo, ušteda bi bila od 300 do 370 milijuna kuna godišnje. Na razini EU, gdje je već 2011. godine 42 posto velikih tvrtki primalo e-račune dok je među malim i srednjim tvrtkama takvih bilo 22 posto, očekuje se da će uštede daljnjim uvođenjem e-računa dosegnuti 243 milijarde eura. Kružić navodi kako su ministarstva gospodarstva i financija u posljednje dvije godine proveli dva pilot projekta uvođenja e-računa s najvećim hrvatskim tvrtkama.

Kaže da su projekti završeni uspješno. Ministarstvo gospodarstva propisalo je dvije metode po kojima se mogu izdavati e-računi koje priznaje Ministarstvo financija. To je pak ministarstvo izjednačilo e-račun s papirnatim računom i propisalo procedure poreznog nadzora nad takvim računima. "Privatni sektor u Hrvatskoj već može koristiti e-račune, a zašto ih ne koriste već u većem broju, ne znam, pa ovom prilikom bacam rukavicu privatnom sektoru da se time počne baviti", kaže Kružić.  

Damir Sabol, koji je prije uspjeha s mobilnom aplikacijom PhotoMath osnovao tvrtku Računi.hr, kaže da je vrlo nezadovoljan što se na uvođenje e-računa toliko čeka. "Govorimo o stvaranju poticajnog okruženja za startupe, a ja sam prije četiri godine u Hrvatskoj razvio sustav za e-račune koji je mogao raditi s bankama i imati u startu milijun korisnika", kaže Sabol. Razvojem rješenja za e-račune bavi se još tvrtka HPD i Račun, koja je nastala nakon što je tvrtka Hitra produkcija dokumenata kupila tvrtku Redok i Račun. U taj posao ušle su banke, a za to se pripremio i Hrvatski telekom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajde to je dobra vijet. Sad natjerajte sve privatnike koji izdaju račune da do 2018 imaju digitalne račune. Banke su ovo uvele prije 10 godina, fino mozes vidjeti svaki račun unazad…

New Report

Close