Dubrovnik na najboljem putu da postane središte tehnologije i znanja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. rujan 2017. u 22:01
Startup tim Enum Software zaslužan je za aplikaciju Du Card, Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Strategijom je definirano 17 projekata i četiri ključna područja čije će integracija Dubrovnik transformirati u pametan grad nalik na velike svjetske metropole i pozicionirati kao međunarodno prepoznat brend koji u srž svog djelovanja stavlja dobrobit svojih građana.

DURA, razvojna agencija grada Dubrovnika, 2015. godine je izradila Strategiju pametnog grada koja donosi 17 osnovnih projekata čija bi međusobna integracija trebala rezultirati uspostavom koncepta pametnog grada. Kako se može vidjeti u tekstu strategije, identificirana su i formirana četiri ključna područja koja čine okosnicu pametnog grada – radi se o mobilnosti i infrastrukturi, gospodarskom razvoju, kvaliteti života te upravljanju i institucijama.

Naznačeno je i da Dubrovnik želi postati HiTech, društveno odgovoran, ekološki osviješten, poduzetnički orijentiran, otvoren i siguran grad. Uz to, ima priliku postati i međunarodno prepoznat brend koji u srž svog djelovanja stavlja dobrobit svih svojih građana i to primjenom, povezivanjem, usklađivanjem i optimiziranjem tehnološko-procesnih čimbenika svih sudionika koji čine grad, stoji u Strategiji.

“Udio stanovnika u gradovima gotovo je dvostruko porastao na svjetskoj razini u posljednjih nekoliko godina. Globalni trend urbanizacije i rasta populacije, koji stavlja sve veći pritisak na gradove, neće skoro prestati, dapače postat će sve intenzivniji u skoroj budućnosti.

Realizirani projekti

Gradovi su postali pokretači gospodarskih aktivnosti u većini zemalja i središte gospodarskih, društvenih, kulturnih i inih aktivnosti. Gradovi osim toga imaju ključnu ulogu u prijelazu prema društvu znanja koji se odvija u Europi i velikom broju zemalja diljem svijeta, pri čemu gradovi predstavljaju središte i znanja”, napominju autori ovog strateškog plana koji bi Dubrovnik trebao transformirati u pametan grad nalik na velike svjetske metropole.

Promatrano s odmakom od dvije godine, da je 2015. godina za Dubrovnik po pitanju koncepta pametnog grada bila poprilično značajna, osim strategije, svjedoče još dvije činjenice. Te je godine inicijativa Open & Agile Smart Cities (OASC) koja inače nagrađuje one gradove koji nastoje stvoriti globalno pametno gradsko tržište temeljeno na jednostavnim, otvorenim standardima, u svoje redove uvrstila i Dubrovnik. Ipak, ona građanima možda najopipljivija prilika da uvide koliko je pametniji grad ujedno i kvalitetniji za život, dubrovački su do sada realizirani projekti.

1. Du Card aplikacija je nastala s ciljem modernizacije pristupa ponudi kulturno – povijesnih znamenitosti. Uvođenjem mobilne aplikacije korisnik više nema potrebu za papirnatom brošurom jer će sve potrebne informacije o znamenitostima, objektima i ponudama imati na svome mobilnom uređaju. Šetajući gradom, posjetitelji će dobiti informaciju o ponudi koja se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini uz pomoć iBeacon tehnologije.

U gradu je postavljeno je 80 iBeacon-a koji šalju obavijest na korisnikove mobilne telefone kada se nalaze u blizini objekata uključenog u Dubrovačku karticu.

2. Tehnologija pametnog parka temeljena je na principu automatske regulacije navodnjavanja zelenih površina gdje senzori mjere vlagu u zemlji. Prskalice se ovdje uključuju po potrebi, odnosno ako je izmjerena vlaga manja od dopuštene za različite dijelove parka.

Uz distribuirano mjerenje izvedena je i paralelna kontrola više redova prskalica čime se ostvaruje optimalno autonomno upravljanje cijelim sustavom u stvarnom vremenu. Osnovna prednost ovog projekta je potpuna modernizacija navodnjavanja koja predviđa uštede u potrošnji vode do 50 posto.

3. Pametni parking sustav je za koji DURA kaže da traženje parkinga po gradu iz dugotrajnog i frustrirajućeg procesa pretvara u jednostavnu akciju. Ideja je temeljena na želji da u što kraćem vremenu korisnik pronađe najbliže slobodno parkirališno mjesto u gradu. Na 124 parking mjesta postavljeni su senzori koji u stvarnom vremenu šalju informaciju na server te su one dostupne korisnicima u obliku interaktivne mape na mobilnim (iOS i Android) aplikacijama na kojima će se vidjeti sve informacije o parkingu, od cijene, besplatnih sati do uvjeta korištenja parkinga. Osnovne prednosti ovog projekta u odnosu na postojeća rješenja su jednostavna montaža, bežična komunikaciju i automatska rekonfiguracija mreže.

4. Dubrovačko oko interaktivna je web platforma za komunikaciju građana s upravnim tijelima Grada Dubrovnika kao i gradskim komunalnim tvrtkama s ciljem što učinkovitijeg rješavanja komunalnih problema. Za prijavu problema se potrebno registrirati te poslati fotografiju, opis i mjesto na kojem se nalazi određeni problem. Na web stranici se može vidjeti koji su to problemi riješeni i kako, što je u postupku, a što uopće nije u nadležnosti komunalnog odjela. Dostupna je i statistika riješenih, odnosno neriješenih problema.

5. U gradu je postavljeno i nekoliko pametnih klupa. Na njima se mogu puniti manji električni uređaji kao što su mobiteli i tableti, a osim te osnovne funkcionalnosti, klupe su opremljene i raznim senzorima koji će mjeriti UV indeks, buku, tlak, temperaturu i vlagu zraka te proizvedenu i potrošenu električnu energiju. Sve te informacije korisnici će moći pratiti na iOS i Android mobilnim aplikacijama.

6. U okviru poduzetničkog inkubatora Tvornica ideja 2015. godine je otvoren Smart City high-tech lab. Riječ je o coworking prostoru namijenjenom startupima i razvoju Smart City tehnologija, a opremljen je s Apple Mac računalima, Arduino opremom, 3D printerom te ostalim elektroničkim i elektrotehničkim alatima.

Dubrovnik je ujedno dobitnik i 30 milijuna bespovratnih kuna za projekt LAZARETI – kreativna četvrt koji će se provoditi od 17. studenoga 2015. godine do 17. prosinca 2018. godine. Zahvaljujući obnovi i opremanju kulturno spomeničkog kompleksa Lazareti, njegovim stavljanjem u kulturno-turističku funkciju te uvezivanjem s ostalim kulturnim dobrima, ovaj grad postaje prepoznatljivom kulturno – povijesnom destinacija tijekom cijele godine.

Priznanje DURA-i

I ne samo to, DURA se početkom 2016. godine pridružila članstvu mreže europskih razvojnih agencija EURADA (European Association of Development Agencies) sa sjedištem u Bruxellesu, tada kao prva i jedina hrvatska razvojna agencija, što je još jedna u nizu potvrda kvalitete njihova rada.

Ništa manje važan nije ni podatak da je, 2017. godine dubrovačkoj osnovnoj školi Lapad iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno 7,6 milijuna kuna za projekt energetske obnove, što znači da Dubrovnik prema statusu pametnog grada i dalje ide istim užurbanim koracima.      

Komentirajte prvi

New Report

Close