Dronovima se bave 134 tvrtke

Autor: Bernard Ivezić , 31. ožujak 2016. u 08:11
Na konferenciji je bilo 400 sudionika/Borna Filić/PIXSELL

Jedina tvrtka koja u Hrvatskoj proizvodi dronove, odnosno radi na njihovom razvoju je Hipersfera, a u poslu je još i grupacija IN2.

Snimanje filmova, vjenčanja, oranica, dimnjaka, groblja, odlagališta otpada i druge infrastrukture neki su od najčešćih usluga za koje se u Hrvatskoj koriste dronovi moglo se doznati u srijedu u Zagrebu na prvoj konferenciji o poslovnoj primjeni dronova DRONEfest.

Iako su u široj javnosti dronovi još uvijek doživljavaju kao egzotika, 134 tvrtke u Hrvatskoj od dronova je već napravilo biznis. Marina Fekonja Dragan iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo navodi da toliko tvrtki ima dozvolu za ponudu komercijalnih usluga s dronovima. Brojka je, navodno, i nekoliko puta veća kad se tome dodaju i oni koji usluge dronova nude bez službenih dozvola. Dronove u poljoprivredi već koriste Belje od Agrokora, a u taj posao ušla je i Žito grupa. Na razvoju pilot projekta sa dostavom paketa pomoću dronova radi Tisak, a Fekonja Dragan kaže da u Hrvatskoj nije zaprečeno razvijati biznis kakav u SAD-u želi pokrenuti Amazon. Jedina tvrtka koja ovdje proizvodi dronove, odnosno radi na njihovom razvoju je Hipersfera.

U poslu s dronovima u Hrvatskoj još je Gdi grupa te najveća hrvatska softverska kompanija IN2 grupa. Tihomir Šašić, voditelj razvoja poslovanja s dronovima u IN2 grupi i organizator konferencije DRONEfest kaže da se posao sa dronovima iznimno brzo razvija. Sama konferencija, koja je okupila 400 sudionika, rasprodana je u tri tjedna. "IN2 grupa je razradila koncept iGEOdrone platforme koja operaterima dronova omogućuje da rješenje regulatorna pitanja i predstave svoju ponudu, a naručiteljima da postave narudžbu i preuzmu materijale", opisuje Šašić prvi softverski proizvod IN2 grupe vezan za dronove.

Dodaje da ga planiraju povezati sa GIS platformom te na temelju toga ponuditi dodatne usluge. U tom smjeru ide i Državna geodetska uprava (DGU), koja odobrava dozvole za snimanja dronovima. Ivan Landek iz DGU-a kaže da su skratili izdavanje dozvola za komercijalno snimanje dronovima sa tri mjeseca na tjedan dana. "Imamo još mnogo posla, jer trenutačno nakon svakog takvog snimanja operater mora u roku od osam dana na naš server na pregled učitati snimljeni materijal pa čak i vjenčanja za što smatramo da nema potrebe", kaže Landek.

Dodaje da će to morati raditi dok Vlada ne propiše drugačije, jer o tim pitanjima odlučuje i Ministarstvo obrane te druga državna tijela. Krajem godine ide javna nabava za portal preko kojeg bi se cijeli proces izdavanja dozvola dodatno ubrzao. Ivica Mudrinić iz HUB385 navodi da bi sama tvrtke koje se bave dronovima mogle nastupiti kao industrija. "Mogle bi predložiti da se uvede nekoliko zona, koje bi bile testne i u kojima bi se letovi mogli obavljati bez pritiska regulative, ali to je nešto što kao inicijativa mora poteći iz industrije", zaključuje Mudrinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close