Domaća IT rješenja pokreću digitalnu transformaciju gradova

Autor: Promo , 08. lipanj 2018. u 09:24
Foto: Promo

Da bi gradovi u Hrvatskoj postali ‘pametniji’ prije svega inovacije i napredak tehnologije trebaju biti prihvaćeni od strane samih građana i gradskih vlasti.

Kakav je to ‘pametan’ grad? Odgovor, naravno, ne može stati u jednu rečenicu, ali možda se može opisati kao grad koji na inovativan i učinkovit način upravlja svojim resursima i javnim uslugama, a pri tome koristi napredna tehnološka, digitalna rješenja.

Sve s ciljem da građanima približi relevantne informacije i aktivno ih uključi u upravljanje njihovim gradom. Pametna rješenja stvaraju mogućnost interakcije jednih i drugih – gradske uprave i građana. Hrvatski su gradovi aktivno krenuli u digitalizaciju.

Prema istraživanju Zavoda za gradski promet Fakulteta prometnih znanosti, 40 od 128 gradova u Hrvatskoj razvija i primjenjuje neka od pametnih rješenja koja doprinose kvaliteti života i boljem standardu. Grad Pula, primjerice, među prvima je započeo s pametnim rješenjima kojima je pojeftinio, a istodobno povećao efikasnost gradske uprave.

Nadalje, Grad Samobor koji uvodi pametni sustav Registar nekretnina, te Grad Bjelovar koji se obvezao postati prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj i to već od sljedeće godine. Tu je i Grad Rab, pravi primjer modernog, u tehnološkom smislu osviještenog, naprednog grada koji krupnim koracima grabi potpunoj digitalnoj transformaciji i to ne samo Grada, nego cijelog otoka kako bi postao prvi hrvatski digitalni otok. Kastav, Knin i Karlovac također su među predvodnicima digitalne transformacije u Hrvatskoj.

Sve te inovacije pogoni domaća softverska industrija – jer, nije moguće naprosto preuzeti internacionalna rješenja: treba razviti vlastita, uskladiva s hrvatskim zakonima i primjenjiva u hrvatskim poslovnim procedurama. U tome kod nas prednjači specijalizirana tvrtka Libusoft Cicom čija se tehnološka rješenja već koriste u 
70 % svih hrvatskih gradova.

A ove su godine predstavili 
iČelnik, moderan softver za ‘pametnu’ gradsku upravu. Pomoću tog specijaliziranog softvera čelnici jedinica lokalne samouprave, kao i njihovi ključni djelatnici, mogu u realnom vremenu – na računalu, ali i na mobitelu – dobiti odgovore na sva pitanja o proračunu, upravljanju gradskim sredstvima i mnoga druga. Odgovori na takva pitanja – koja zanimaju i građane i upravu – do sada su zahtijevali sate, ako ne i dane istraživanja. Domaća pamet na djelu! v

New Report

Close