Dok odmarate napunite mobitel i saznajte što se događa u gradu

Autor: Antonija Alar , 30. srpanj 2015. u 21:59
Klupica koristi sunčevu energiju pa je i ekološki prihvatljiva

Čakovec je u pješačkoj zoni postavio pametnu klupicu koja ima četiri USB punjača i zaslon na kojem se mogu očitati razne informacije vezane uz grad.

Grad Čakovec postavio je pametnu klupicu u pješačkoj zoni kod Franjevačkog samostana. Time je omogućio svojim građanima da boravak u zatvorenom prostoru zamijene onim na svježem zraku omogučivši im lakše korištenje modernih tehnologija komunikacije i veću mobilnost. Pametna klupica je pilot projekt kojime se Čakovec prijavio na natječaj Pametni gradovi koji organizira Poslovni dnevnik.

Postavljena je kao funkcionalni test u javnoj primjeni. Izrađena je od strane nekoliko čakovečkih tvrtki, Centar energetske efikasnosti, Markov Trade, Strojarstvo Kolar i Eltel- multimedia, koje su objedinile svoje djelatnosti u ovaj inovativan proizvod koji se planira proizvoditi kao dio urbane opreme. Smart city corner, prvi je dio opreme čija je svrha testiranje svih elemenata ugrađenih u proizvod. Klupica, osim odmorišta nudi i sustav u kojem je integriran digitalni zaslon na kojemu se prikazuju vrijeme i datum, trenutni meteorološki podaci te aktualna događanja na širem području grada.

Korisnici mogu koristiti i četiri usb punjača za mobilne i ostale prijenosne uređaje ili bilo koju elektroničku napravu koja u sebi ima integrirani usb priključak, a kompletni sustav pokretan je solarom energijom, što čini ovu klupicu i ekološki prihvatljivom. Klupica je postavljena 22. travnja, na Dan planete Zemlje, što dodatno naglašava brigu o okolišu i njegovo čuvanje. Vrijednost cijelog projekta iznosi 20.000 kuna. Čakovčani očekuju da će i drugi gradovi ići za njihovim primjerom i da će početi primjenjivati pametne klupice jer i oni sami namjeravaju uvesti još pametnih klupica u gradu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close