Dobra iskustva iz Glasgowa

Autor: Darko Bičak , 12. studeni 2017. u 22:00
George Gillespie i Gary Walker iz Glasgowa/Matija Habljak/PIXSELL

Britanska Vlada je kroz niz projekata s 24 milijuna eura potpomogla razvoj pametnih tehnologija u Glasgowu.

Glasgow je najveći grad u Škotskoj, a brojem stanovnika je sličan Zagrebu te su njegovi izazovi u primjeni suvremenih tehnologija zanimljivi i Hrvatskoj.

George Gillespie, izvršni direktor za razvoj grada, energetiku i zaštitu okoliša Grada Glasgowa i Gary Walker, voditelj sektora za istraživanje i Future City Glasgow, predstavili su na konferenciji njihova iskustva. Gillespie ističe da je britanska Vlada s 24 milijuna eura potpomogla razvoj pametnih tehnologija u Glasgowu kroz niz projekata, a uglavnom su vezani uz energetiku, zdravlje, javnu sigurnost te promet. Najznačajniji produkt ovog nastojanja je Gradski operativni centar u kojem se skupljanju podaci iz 40 javnih izvora, a koji se onda, prema prioritetu i potrebama, analiziraju i koriste. 

Gary Walker, je pojasnio da je razvijen niz aplikacija koje pomažu da se bolje upravlja gradom. To se prije svega odnosi na energetsku učinkovitost i edukaciju građana kako instalirati nove energetske tehnologije i uređaje u kućanstva. Isto tako i na ponašanje vozača čime se želi postići sigurnija i održivija vožnja i čitav prometni sustav. Javni prijevoz ima posebne programe za osjetljive kategorije putnika, prije svega školarce i starije osobe, za koje postoji flota autobusa s kojom se upravlja iz operativnog centra.

U tom gradu je postavljeno niz senzora da se dobije bolji uvid u to kako grad živi i kakve su potrebe građana. Postavljena je nova javna rasvjeta koja će smanjiti potrošnju struje za 40-60 posto, a senzori pomažu da se stekne uvid u navike i kretanja ljudi te tako učinkovitije gospodari energijom.

Koliko je promet značajan segment Pametnog grada u Glasgowu, pokazuju i brojke koje je naveo Walker prema kojima grad upravlja sa 199 km autocesta A kategorije te dodatnih 73km B kategorije i 245 km C. Tu je i 1333 kilometara lokalnih cesta, a ta infrastruktura je povezana s 275 raznih mostova. Glasgow surađuje i s drugim škotskim gradovima, kojih je ukupno 7, te postoji niz programa na razini Europske unije i same Velike Britanije iz kojih se mogu dobiti potpore za njihove projekte.  

Komentirajte prvi

New Report

Close