Do proljeća 2018. u svim novim automobilima usluga e-poziv

Autor: Poslovni.hr , 28. travanj 2015. u 14:25
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Implementacija sustava e-poziva koji se temelji na 112 poboljšat će sigurnost na cestama u svim državama članicama.

Usluga poziva u slučaju nužde ugrađena u vozilo (e-poziv) koja bi u slučaju nesreće automatski pozvala 112 ugradit će se u sve nove modele osobnih automobila i lakih kombija do 31. ožujka 2018. godine. U prometnim nesrećama poginulo je 2014. godine 25 700  osoba. Pretpostavlja se da bi se ugradnjom e-poziva u vozila moglo smanjiti postotak smrtnosti za 10%.

“Implementacija sustava e-poziva koji se temelji na 112 poboljšat će sigurnost na cestama u svim državama članicama. Europski parlament je više puta naglasio da je smanjenje smrtnosti i ozbiljnosti ozljeda na cestama njegov prioritet. E-poziv kao javni servis, besplatan za sve građane, bez obzira na vrstu vozila ili njegove nabavne cijene, će doprinijeti tom zajedničkom cilju ", izjavila je izvjestiteljica Olga Sehnalová (S & D, CZ).

Usluga e-poziva koristi broj za poziv u slučaju nužde 112 koji automatski obavještava hitne službe da se dogodila ozbiljna nesreća na cesti. Time bi se omogućilo da službe odmah odluče koja vrsta i veličina operacije je potrebna za spašavanje, što im zauzvrat pruža mogućnost da stignu brže na mjesto nesreće, spase živote, smanje broj smrtnih slučajeva kao i ozbiljnost ozljeda uzrokovanih nesrećama, zahvaljujući ranom upozorenju hitnih službi.

Komentirajte prvi

New Report

Close