Do 2020. sva brojila moraju biti pametna

Autor: Bernard Ivezić , 06. lipanj 2017. u 21:59
HEP je već krenuo u zamjenu strujnih brojila, red je na vodomjerima i plinomjerima/PD

“IN2 ima ambiciju postati centar kompetencije i izvrsnosti za digitalnu komunikaciju u Hrvatskoj i regiji”, kaže Šiber Makar.

Nakon više od dva milijuna brojila za struju, koja će HEP zamijeniti pametnima, na red je došlo i dva milijuna vodomjera te 600 tisuća plinomjera. Svi će ti uređaji do 2020. biti zamijenjeni pametnim, digitalnim brojilima što će otvoriti prostor za nove modele naplate u komunalnim poduzećima.

Doznalo se to na konferenciji o Internetu stvari (IoT) u komunalnim poduzećima, u organizaciji najveće domaće softverske kompanijeIN2 grupa u Zagrebu. Katarina Šiber Makar, članica Uprave IN2 grupe naglasila je da će IoT biti okidač digitalne transformacije.

“IN2 ima ambiciju postati centar kompetencije i izvrsnosti za digitalnu komunikaciju u Hrvatskoj i regiji”, kaže Šiber Makar. Glavni poticaj primjeni IoT-a je što Europska komisija nameće članicama da struju, vodu i plin počnu naplaćivati po potrošnji. Iako za Hrvatsku ne postoje podaci, Komisija procjenjuje da će IoT tehnologija na razini EU dovesti do 2035. do ušteda od oko 150 milijardi eura. Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK kaže da u Hrvatskoj ima 600 tisuća plinomjera i dva milijuna vodomjera i da nisu digitalizirani.

“To je veliki potencijal za optimizaciju distribucije plina i vode, a za takve projekte mogu se povlačiti EU sredstva za razvoj, otvoriti nova radna mjesta i modernizirati distributivna mreža”, zaključuje Šćulac Domac. bi     

Komentirajte prvi

New Report

Close