Do 2020. na cestama će biti oko 220 milijuna povezanih vozila

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. srpanj 2016. u 22:00
Velike prometne gužve u gradovima spriječit će inteligentno povezani transportni sustavi

Symantec je predstavio sustav Anomaly Detection for Automotive koji štiti od napada i prijetnji koje se nalaze pred povezanim vozilima.

U suvremeno doba, jedan od većih problema predstavljaju prometne gužve pa se sve više kompanija okreće istraživanju i pokretanju pametnih rješenja kako bi se gradovi transformirali u održive sredine prilagođene svojim građanima. Gusto naseljeni gradovi s velikim brojem stanovnika od kojih većina posjeduje automobile istovremeno predstavljaju izazov i za okoliš te se pojava pametnih vozila pokazala jednom od najkvalitetnijih alternativa dosadašnjim praksama.

Naime, normalna regulacija prometa uvelike je otežana prometnim kolapsima te se ujedno problematičnima nameću i velike emisije CO2 koje automobili ispuštaju, a koje utječu na klimatske promjene. Jedno od rješenja su digitalne tehnologije ili informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT), odnosno organizirani sustavi koji se mogu primijeniti i na automobilsku industriju čime se ubrzava gospodarski rast, podiže kvaliteta života građana i razina funkcionalne održivosti urbanih sredina. No inteligentni povezani transportni sustavi, iako zbog oslanjanja na obnovljive izvore energije povećavaju energetsku učinkovitost, istovremeno su izloženi i brojnim sigurnosnim problemima. Jedna od kompanija koja posebnu brigu posvećuje upravo tome je Symantec, jedan od lidera iz područja cybersigurnosti, koja je nedavno predstavila rješenje Symantec Anomaly Detection for Automotive.

Cilj ovog sustava je zaštita od napada i od dosad nepoznatih prijetnji koje se nalaze pred suvremenim, povezanim vozilima. Symantecovo veliko iskustvo pomoglo je pri razvijanju sustava koji detektira anomalije za motorna vozila što unutar automobilske industrije pridonosi sigurnosti te donosi mogućnost sofisticirane analitike složenih mreža. Zapravo, kao najbolje od svega, ovaj sustav nudi mogućnost da se potencijalni sigurnosni problemi otkriju vrlo rano. Symantecov Anomaly Detection for Automotive najnoviji je primjer Symantecova ulaganja u sveobuhvatno sigurnosno rješenje za IoT (Internet stvari) i ujedno je četvrto rješenje ove kompanije namijenjeno posebno za automobilsku industriju. Povezana vozila svojim vozačima, dakako, nude praktične funkcionalnosti poput navigacije, udaljene pomoći u slučaju kvara i mobilnih hot spotova za Internet.

Do 2020. na cestama će, prema istraživanju i procjenama Gartnera, biti 220 milijuna povezanih vozila. Iako nove tehnologije sa sobom donose i obećanje kako će unaprijediti iskustvo upravljanja vozilima, sva ova poboljšanja također stvaraju i nove moguće vektore napada za hakere što može dovesti do ugrožavanja vozača i putnika u tim vozilima. Sigurnosne prijetnje su u slučaju automobila danas već prerasle iz područja teoretske mogućnosti do realnosti. "Symantec upravo zato sada donosi najširi spektar sigurnosnih rješenja i u automobil", naglasio je Shankar Somasundaram, direktor razvoja i upravljanja proizvodima u Symantecu. "Infrastruktura i tehnologija koje već štite milijarde uređaja i tisuće milijardi dolara investicija sada štite i automobile. Ovo je dio dugoročnog i sveobuhvatnog rješenja za razne vrste uređaja koje predstavljanjem ovog proizvoda danas štiti i automobile", smatra Somasundaram.

Symantecovo rješenje Anomaly Detection for Automotive koristi strojno učenje kako bi omogućilo pasivnu analizu sigurnosti vozila. Taj sustav nadzire sav promet na Controller Area Network (CAN) sabirnici vozila bez ikakvog utjecaja na same operativne funkcije vozila, a pritom samostalno uči što predstavlja normalno ponašanje vozila te upozorava na anomalije i sumnjive aktivnosti koje mogu biti naznake sigurnosnog napada. Ovo rješenje radi s doslovno bilo kojom markom i modelom automobila. "Područje Interneta stvari uključuje mnogo toga, ali upravo će povezani automobili radikalno promijeniti područja prijevoza i mobilnih komunikacija" poručio je Christian Christiansen, IDC-ov potpredsjednik za sigurnosne proizvode.

"Kako povezani automobili postupno postaju svakodnevna pojava, tako će i sigurnosni problemi vezani uz njih privlačiti sve više pažnje. Proizvođači takvih pametnih automobila stvarat će partnerstva s tvrtkama koje se bave internetskom i računalnom sigurnošću, te cybersigurnošću općenito, kako bi ova vozila mogli učiniti što sigurnijima. Povezane automobile treba zaštititi poput bilo koje druge krajnje točke u mreži, kakve su i mobilni uređaji ili prijenosna računala. Sigurnost mora biti na vrhu liste prioriteta jer ne samo što ona omogućava da vozač i putnici u automobilu budu zaštićeni, već se time izgrađuje i povjerenje prema proizvođačima automobila te, u konačnosti, i prema cijelom ekosustavu Interneta stvari", naglasio je Christiansen.

Nadalje, glavne prednosti Symantecovog rješenja Anomaly Detection for Automotive su samostalno učenje o tome kako se automobil ponaša i to na dubok, vrlo precizan način, što će proizvođačima automobila omogućiti da uoče ranije nevidljive napade; automatsko dodjeljivanje prioriteta incidentima u ovisnosti o predviđenoj razini njihove kritičnosti i rizika; automatsko prepoznavanje anomalija bez potrebe proizvođača da stvaraju pravila detekcije ili zasebne sigurnosne politike; korištenje minimalne količine memorije i procesorskih resursa za ove analitičke procedure koje su napravljene posebno kako bi se mogle koristiti u vozilima. Također, Symantec je nedavno objavio kako tvrtka već danas čini sigurnom više od jedne milijarde IoT uređaja, od automobila preko pametnih uređaja za mjerenje pa do industrijskih sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close