Dionica Facebooka na rekordnoj razini, od početka godine skočila gotovo 44 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2017. u 08:28
Foto: DPA/PIXSELL

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od tvrtki koja od toga ima najviše koristi.

Facebook je u drugom tromjesečju ostvario prihode od 9,3 milijarde dolara, 45 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porasla i dobit, cijena dionice najveće svjetske društvene mreže dosegnula je rekordne razine.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Facebooka dosegnula je u proteklom kvartalu 3,9 milijardi dolara, što je 71 posto više nego godinu dana prije.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za više od 50 posto, na gotovo 8 milijardi dolara, pa sada prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 87 posto ukupnih prihoda Facebooka, dok su prije godinu dana činili 84 posto.

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od tvrtki koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevno privlače milijune posjetitelja.

Prema procjenama analitičke tvrtke eMarketer, Google bi ove godine mogao zabilježiti 73,7 milijardi dolara prihoda na tržištu mobilnog i video oglašavanja, a Facebook 36,3 milijarde. Zajedno će te dvije kompanije držati 49 posto tog tržišta, procjenjuje eMarketer.

Prema podacima iz poslovnog izvješća, Facebook je na kraju drugog tromjesečja imao 2,01 milijardu aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 17 posto više nego godinu dana prije. Pritom je dvije trećine njih tu društvenu mrežu koristilo svakoga dana.

"Imali smo dobro drugo tromjesečje i cijelu prvu polovicu godine", poručio je u priopćenju Mark Zuckerberg, izvršni direktor, koji je i osnovao Facebook 2004. godine.

Kako su poslovni rezultati bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za više od 4 posto, dosegnuvši rekordnu razinu od 173 dolara.

Od početka godine cijena dionice Facebooka skočila je gotovo 44 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close