Digitalna transformacija optimizira korištenje resursa i diže kvalitetu života

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 19. rujan 2017. u 22:00
Buenos Aires: Pametnom rasvjetom uštedili su više od 50 posto energije

Ulična rasvjeta pojačana senzorima, inteligentnim aplikacijama, povezanim elektroničkim i softverskim rješenjima, zapravo postaje pametan sustav praćenja.

Zahvaljujući napretku tehnologije i sve većoj količini podataka koju stanovnici diljem svijeta generiraju u gradovima je znatno poboljšan  proces praćenja promjena i potreba u stvarnom vremenu. Digitalna tehnologija bez koje, dakle, više ne možemo ni zamisliti svakodnevni život zapravo nam je uvelike olakšala njegove gotovo sve segmente – od javnog prijevoza, poboljšanih zdravstvenih usluga, mogućnosti dojave problema u javnom prostoru pa čak do prilagođene javne rasvjete.

Rezerviracije u gradskom prijevozu
Upravo je transport jedna od prvih inicijativa za kojima većina gradova u svojoj digitalnoj transformaciji posegne jer su na tom terenu svi 'osjetljivi' s obzirom na to da funkcionalan i cjenovno dostupan prijevoz itekako može život učiniti ugodnijim, stoji u rezultatima istraživanja o pametnim gradovima koje je u 12 najvećih urbanih sredina proveo The Economist – Intelligence Unit (EIU). Dobrih primjera, a to se moglo i pretpostaviti, diljem svijeta ima zaista mnogo. Ipak, kako upozoravaju stručnjaci, situacija uvijek može biti još i bolja. U Bostonu njegovi stanovnici, recimo, pametne telefone koriste za praćenje oštećenja na cestama. Podaci prikupljeni preko GPS lokacije vozača i stavljeni na server u aplikaciji Street Bump lokalnim vlastima omogućavaju da detektiraju rupe i druge probleme na cestama, olakšavajući im pri tome i donošenje kvalitetnijih odluka o investicijama u cestovnoj mreži.

 

60 posto

može se smanjiti emisija CO2 korištenjem pametne LED rasvjete

U Singapuru pak sistem upravljanja busevima koristi Beeline aplikaciju, odnosno tehnologiju koja stanovnicima na područjima gdje ne postoji javni prijevoz omogućava da rezerviraju mjesta u autobusima privatnih operatera. Da je generalno gledano svim pametnim transformacijama u fokusu kvaliteta života građana zorno pokazuje i primjer Barcelone, grada koji se gotovo u potpunosti transformirao u pametnu sredinu i koji se na listama najboljih gradova po kvaliteti života ne skida s prvih mjesta. Tako će mandat gradonačelnice Ade Colau ostat će upamćen po njenoj borbi za stambena prava, dok je uvođenje besplatnog interneta u brojne gradske četvrti jedan od najvažnijih elemenata transformacije Barcelone koji je građanima i tvrtkama ostavio mogućnost povezivanja u različitim javnim prostorima, bez ikakvih prepreka.

U sklopu takve Barcelonine digitalne transformacije, bežično povezani senzori ugrađeni su u veći dio urbane infrastrukture, omogućujući gradu prikupljanje podataka o nizu čimbenika od temperature i kvalitete zraka pa do pješačkog prometa, otpadnih spremnika i mjerača parkiranja – podaci kojima građani mogu pristupiti na svojim pametnim telefonima, ali koji također mogu pomoći gradu da učinkovitije upravlja uslugama i planira nove razvojne i transportne mreže. Ipak, u svemu tome, gradovi za sada tek 'grebu' po površini onoga što se zapravo s tim podacima može učiniti, smatra globalni direktor WRI Ross centra za održive gradove pri Institutu za svjetske resurse Ani Dasgupta. "Mnoštvo informacija je dostupno kroz geoprostorne i mobilne podatke, a sve skupa se može iskoristiti za poboljšanje funkcioniranja gradskih usluga", napomenuo je u istraživanju o pametnim gradovima koje je proveo The Economist – Intelligence Unit (EIU). 

Povezivanje odjela
Govoreći o drugim segmentima svakodnevnog života, poput raspodjele energije ili sustava vodoopskrbe, mogućnosti su zapravo još i veće od prethodno spomenutih. U prvome redu pri tome se misli na značajne uštede koje se primjenom senzora i korištenja informacija mogu postići, odnosno govorimo o optimizaciji resursa. U kontekstu sustava za vodu praćenje senzorima u stvarnom vremenu, recimo, omogućava gradskim vlastima i njihovim nadležnim uredima da detektiraju curenje bitno ranije nego što bi se to najvjerojatnije postiglo rutinskim održavanjem.

Implementacija senzora može značajno povećati funkcionalnost gradskih sustava još i više kada bi se omogućila suradnja različitih odjela, pokazalo je istraživanje EIU-a. Gradovi također urbanu rasvjetnu infrastrukturu mogu koristiti i za postizanje nekolicine ciljeva osim bazičnog osvjetljavanja prostora. Kada se ulična rasvjeta pojača senzorima, inteligentnim aplikacijama, povezanim elektroničkim i softverskim rješenjima zapravo se na kraju dobije pametan sustav praćenja. U tim podacima istovremeno se kristaliziraju i velike količine informacija o energetskoj učinkovitosti, onečišćenju zraka ili razini buke na pojedinom području, količini prometa i brojnim drugim obilježjima određene lokacije.

 

Dasgupta

Gradovi za sada tek 'grebu' po površini onoga što se može s podacima.

U tom smislu, ne samo da nova digitalna LED rasvjeta omogućuje visoku efikasnost, trajnost i uštede zahvaljujući vlastitoj tehnologiji i inteligenciji, već također omogućuje energetsko i komunikacijsko čvorište za prateće senzorske i audiovizualne komunikacijske tehnike. Samim instaliranjem novih inteligentnih uvezanih LED rasvjetnih rješenja, osigurava se isplativost zahvata u nekoliko godina, dok se kroz integraciju sa sklopovljem SmartCity mreže omogućuje i prijelaz gradske rasvjete iz troškovne u prihodovnu stranu u gradskim proračunima, a i u većini situacija se i solarni paneli mogu adekvatno montirati na stupove gradske rasvjete. 

Uspješna implementacija
S obzirom na pravilnu fizičku rasprostranjenost u gradu i konfiguraciju vrlo prikladnu za većinu senzora (senzori prometa, zraka, buke), video kamera, digitalnih ekrana, zvučnika te baznih stanica novih telekomunikacijskih sustava velike propusnosti i gustoće, sustav gradske rasvjete nameće se kao idealna fizička infrastruktura za Smart City opremu na terenu.

Osim dobrih komunikacijskih pretpostavki, sustavi rasvjete osiguravaju i prisutnost energetske mreže prikladne za napajanje svih tih uređaja kao i za samu rasvjetu,  punjače električnih vozila, mobilnih uređaja i slično. Ta infrastruktura gradovima omogućuje udomljavanje ili instaliranje i iznajmljivanje svih opisanih vrsta SmartCity rješenja čime se gradovima otvara mogućnost vrlo značajnih prihoda i uloge u svijetu SmartCityja. Uspješni projekti integracije inteligentne digitalne rasvjete tvrtke Philips Lighting i ostalih pametnih sustava u gradu realizirani su u Jakarti, Madridu, Los Angelesu, Buenos Airesu, Londonu i sve većem broju drugih velikih i manjih urbanih jezgri širom svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close