Crnogorci najmanje koriste internet, najviše mobitele

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2017. u 14:43
Građani Crne Gore najveći su korisnici društvenih mreža u regiji/FOTOLIA

Broj aktivnih SIM kartica u odnosu na ukupan broj stanovnika u Crnoj Gori iznosi čak 161%.

U Crnoj Gora najmanje se koristi internet u regiji, samo 65 posto stanovnika (404 tisuće), što je 11 posto niže od europskog prosjeka, koji iznosi 76 posto, pokazuju podaci izvještaja Simona Kempa, konzultanta u marketinškoj agenciji We Are Social, javlja portal Digitalizuj.me.

Najviše internet koriste građani Kosova, njih 81 posto, zatim slijedi Hrvatska sa 75 posto, Slovenija sa 73 posto, Makedonija u kojoj internet koristi 70% građana, te Bosna i Hercegovina sa 69% korisnika. Na začelju popisa, uz Crnu Goru, nalazi se Srbija, sa 65% internet penetracije. Građani Crne Gore, s druge strane, najveći su korisnici društvenih mreža u regiji, broj aktivnih korisnika u odnosu na ukupan broj stanovnika iznosi 56 posto (350 tisuća korisnika). Facebook u Crnoj Gori svakodnevno koristi 69 posto korisnika.

 

39 posto

građana Srbije aktivno je na društvenim mrežama

To Crnu Goru stavlja daleko iznad europskog prosjeka od 49%, iznad kojeg su i Makedonija (53%) i Kosovo (51%). Slijedi Hrvatska sa 47%, Slovenija sa 46% i Bosna i Hercegovina sa 45%. Na dnu je opet Srbija, s penetracijom društvenih mreža od samo 39%. Crna Gora i dalje drži rekord kada je u pitanju raširenost mobilne telefonije, odnosno broja aktivnih SIM karticu u odnosu na ukupan broj stanovnika, sa 161% (1,01 milijun aktivnih SIM kartica).

Druge države iz regije su značajno ispod europskog prosjeka, koji iznosi 131 posto. Hrvatska i Makedonija imaju penetraciju mobilne telefonije od 113%, Slovenija 108%, a Srbija 108%, dok su Kosovo sa 94% i Bosna i Hercegovina sa 90% jedine države u regiji koje imaju više stanovnika nego aktivnih SIM kartica. U izvještaju se navode i podaci o broju osoba koje komunikaciji na internetu, odnosno društvenim mrežama, pristupaju putem mobilnih uređaja. Crna Gora sa 46% (290 tisuća) ponovno bilježi više od europskog prosjeka. "Kada usporedimo situaciju u regiji s europskim prosjekom, dolazimo do zaključka da uglavnom kasnimo u usvajanju digitalnih tehnologija kada su u pitanju europske države", navodi se na stranici Digitalizuj.me. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close