Crikvenica uvela pet električnih bicikala i dvije pametne klupe

Autor: Borivoje Dokler , 08. listopad 2015. u 22:00
Na pametnim klupicama može se sjediti, ali i puniti mobiteli i tableti

Električni bicikli uvedeni su sa ciljem smanjenja proračunskih troškova, prometnih gužvi i problema parkiranja u centru.

Grad Crikvenica nastavlja s projektom razvoja Crikvenice kao pametnog grada. U suradnji s tvrtkom Sustav javnih bicikala, poznatom po popularnom Nextbike sustavu javnih bicikala, uvela je pet električnih bicikala namijenjenih komunalnom i prometnom redarstvu te dvije pametne klupe sa solarnim napajanjem i punjačima za mobilne uređaje.

Električni bicikli uvedeni su sa ciljem smanjenja proračunskih troškova, prometnih gužvi i problema s parkiranjem motornih vozila u središtu grada. Osim toga, grad Crikvenica njihovim uvođenjem pozitivno potiče građane i tvrtke da za svakodnevne obaveze što češće koriste bicikl i druga ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva kako bi grad bio što čišći i ugodniji za život. Pametne klupe postavljene u samom centru Crikvenice te u centru Selca na sebi imaju solarne ploče snage 60 W koje preko dana pune baterije u klupi.

Stvorena električna energija može se iskoristiti za punjenje mobitela i tableta. Korisnici se mogu povezati na aplikaciju putem smartphonea i pogledati osobne statistike, kvalitetu zraka, proizvedenu i potrošenu energiju te smanjenje emisije CO2. Klupa noću služi i kao javno rasvjetno tijelo, a u planu je i 4G mobilni internet. Osim toga, udobne su za sjedenje i odlično se uklapaju u urbani prostor. Prilikom predstavljanja novih sastavnica Crikvenice kao pametnog grada, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina izrazio je svoje zadovoljstvo do sada učinjenim te istaknuo kako se nada da će i građani prepoznati viziju grada i uvidjeti sve prednosti koje nam donose projekti energetske učinkovitosti i ekološki prihvatljiva prijevozna sredstva kojima Grad Crikvenica prati svjetske trendove u održivom razvoju.

Ovaj projekt Crikvenice sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša. Inače, u prvoj fazi razvoja Crikvenice kao pametnog Grada, gradsko komunalno poduzeće obogaćeno je električnim vozilom za prikupljanje otpada. Vozilo već neko vrijeme uspješno prometuje i prikuplja otpad na području Grada na ekološki najprihvatljiviji način. Također, sve komunalne probleme koji se pojave na području grada, građani mogu putem aplikacije 'Gradsko oko' prijaviti komunalnom i prometnom redarstvu. Za nama je nekoliko mjeseci uspješne primjene aplikacije Gradsko oko i već niz pozitivno riješenih zahtjeva i pritužbi građana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close