Ciljanim mjerama do kvalitetnijeg zraka

Autor: Marta Duić , 15. kolovoz 2016. u 15:31
Čisti zrak djeluje pozitivno na ljudsko zdravlje i okoliš/FOTOLIA

Jedan od ciljeva projekta je smanjenje troškova proizašlih iz liječenja bolesnika oboljelih od bolesti kojima je uzrok zagađenje zraka.

Projekt Hrvatskog Telekoma 'Praćenje kakvoće zraka u pametnim gradovima kroz postavljanje fiksnih i mobilnih senzora za monitoriranje kakvoće zraka' pomoći će pametnom upravljanju gradom, posebice u području učinkovitog načina odvijanja prometa. Suvremene metode praćenja kakvoće zraka se u velikoj mjeri oslanjaju na automatske analizatore koji kontinuirano i u realnom vremenu pružaju informacije o koncentracijama onečišćenja zraka sukladno europskoj regulativi 2008/50/EZ.

U Hrvatskoj danas postoji ukupno 36 automatskih postaja za praćenje kakvoće zraka koje se nalaze na području velikih gradova i industrijskih zona. Ipak, te mjerne stanice su profesionalna i skupa rješenja koje si mnogi gradovi ne mogu priuštiti u količinama koje su im potrebne kako bi kontinuirano i homogeno pratili kakvoću zraka na području grada s glavnim ciljem zaštite zdravlja ljudi i ekosustava od štetnih utjecaja onečišćenja zraka. Kako bi tehnologiju dostupnu samo struci približili gradskim vlastima i građanima i time omogućili stvaranje mreže senzora koja bi kroz uzajamnu razmjenu informacija i podataka omogućila napredne analize kakvoća zraka, Hrvatski Telekom kroz ovaj projekt postavlja elektrokemijske kalibrirane senzore na područja koja trenutno nisu pokrivena mjernim stanicama.

Time omogućuju prikupljanje podataka u realnom vremenu i analizu svih relevantnih parametara u korelaciji s ostalim informacijama te u konačnici prikaz tih podataka kroz razna sučelja, bilo web ili mobilna namijenjena gradskim vlastima, pojedinim gradskim službama, zdravstvenim i ekološkim institucijama i u konačnici građanima. Na osnovu analiziranih podataka omogućuje se lokalnim zajednicama ciljano djelovanje i pokretanje određenih aktivnosti u svrhu smanjenja onečišćenja zraka i negativnih posljedica koje to onečišćenje donosi. Iz Hrvatskog Telekoma ističu kako je najbitnije to da postavljanjem mreže senzora za praćenje kakvoće zraka dokazuju da im je kao velikoj kompaniji na prvom mjestu zaštita ljudskog zdravlja i okoliša u cijelosti. Jedan od rezultata projekta su implementirane mreže senzora za praćenje kakvoće zraka koje u realnom vremenu prikupljaju podatke o kakvoći zraka na kritičnim točkama.

 

36automatskih

postaja na području gradova i industrijskih zona prati kakvoću zraka u Hrvatskoj

Prikupljeni podaci o kakvoći zraka se razmjenjuju s podacima prikupljenim drugim senzorima, koreliraju s ostalim relevantnim informacijama poput količina prometa na određenom području, broj kruzera, doba dana, doba godine, vremenske prilike/neprilike i slično te analitikom omogućuju zaštitu zdravlja i pametno upravljanje gradom. Također to utječe i na promociju grada kod građana i turista putem transparentnog prikaza vrijednosti o kakvoći zraka.

Kako ističu u Hrvatskom Telekomu, informacije prikupljene senzorskom mrežom za praćenje kakvoće zraka i analitika tih podataka daje podršku odlučivanju gradskim službama koje mogu ciljano djelovati na smanjenje onečišćenja zraka do razine koja minimizira štetne učinke na ljudsko zdravlje i okoliš u cijelosti. Senzorska mreža omogućuje cjenovno prihvatljivo rješenje za poboljšan nadzor i procjenu kakvoće zraka te transparentno informiranje javnosti o kakvoći zraka sukladno lokaciji, dobu dana i godine. Jedan od specifičnih ciljeva ovog projekta je zaštita ljudskog zdravlja i smanjenje troškova proizašlih iz liječenja bolesnika oboljelih od bolesti kojima je uzrok zagađenje zraka.

Naime, zagađenjem zraka su najpogođenija djeca, a procjenjuje se da svake godine u EU od posljedica bolesti kojima je uzrok zagađenje zraka umire 450.000 ljudi. Uz to, zagađenje zraka u EU smanjuje očekivani životni vijek za prosječno osam mjeseci. Zahvaljujući toj mreži senzora način odvijanja prometa biti će održiv, čišći te energetski učinkovit baš zbog toga što je moguće upravljanje prometom sukladno kakvoći zraka na pojedinim lokacijama. Automatski će se time rasteretiti promet na kritičnim lokacijama te otvariti novi prometni pravci. U Hrvatskom Telekomu kažu kako su ovim projektom željeli raditi i na turističkoj promociji grada te promociji grada kod njegovih stanovnika pokazujući im određene lokacije kao mjesta poželjna za život time što u njima senzori omogućuju transparentni prikaz vrijednosti kakvoće zraka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close