Finska tvrtka za dostavu hrane stigla u Hrvatsku: Cilj ista kvaliteta usluge kao kod elitnih restorana

Autor: Bernard Ivezić , 20. prosinac 2018. u 08:00
Iz Wolta pojašnjavaju da na upite korisnika odgovaraju u manje od 30 sekundi

Wolt je startao skromno, s nešto više od 35 restorana, ali su to poznati objekti kao Umami, Cookie Factory ili lanac Pivnica Medvedgrad.

Već iduće ljeto turisti će na jadranskoj obali moći naručivati hranu na jednak način na koji danas prebiru razne taksi prijevoze od Ubera, Taxifyja i Ride2-a preko Eko taxija i Taxi Cammea pa do lokalnih udruženja.

Finski Wolt u četvrtak je počeo s radom u širem centru Zagreba, i to s planom širenja koji zasad nije otkrio. No, njegov ulazak na hrvatsko tržište početak je uberizacije dostave hrane. Trenutačno restorani, pizzerije i fast-foodovi u Hrvatskoj za dostavu koriste vlastito osoblje i vozila, a prodaju organiziraju ili sami ili u kombinaciji s nekim od posredničkih internetskih servisa poput Pauza.hr-a, DobarTek.hr-a, Jelovnik.hr-a i eKupiFino, koji nudi web i mobilne aplikacije za naručivanje hrane.

Prodaja, logistika, naplata…
Wolt to mijenja tako što na sebe preuzima ne samo proces prodaje hrane već kompletnu logistiku između ugostitelja i kupca od naplate i organiziranja dostave preko korisničke podrške pa sve do slučajeva povrata novca korisniku. Matko Katanec, generalni direktor Wolta za Adria regiju kaže da im je cilj ponuditi potpuno novo iskustvo naručivanja hrane putem mobilne aplikacije i weba.

 

Katanec

Zagreb ima nevjerojatan izbor kvalitetnih restorana i svima smo u ovoj fazi osigurali subvenciju.

"Cilj nam je pružiti istu razinu usluge prilikom dostave kao i restoran s pet zvjezdica", kaže Katanec. Pojašnjava da to znači da na upite korisnika odgovaraju u manje od 30 sekundi. Cijenama dostave stimuliraju kupce da naručuju dostavu iz restorana u krugu od kilometar i pol do najviše četiri kilometra, kako bi osigurali da će dostava biti brza, a i priprema i dostava mogu se pratiti preko aplikacije. Iza Wolta nalazi se tim od desetak stručnjaka u Zagrebu.

Direktor Matko Katanec prethodno je bio direktor za automatizaciju procesa u Hrvatskom telekomu te McKinseyu.  U oba je dobio nagrade za izvedbe. Na LinkedInu se pohvalio i da je suosnovao jedan domaći biotehnološki startup koji je u dvije godine prihod povećao za 239 posto. Wolt je u svoje redove doveo i Jana Filipeca, suosnivača Foodexa, domaćeg dostavnog servisa koji je imao slične planove, ali ne i kapital kakav stoji iza Finaca. Wolt, naime, ima već milijun korisnika u 38 gradova u Europi. Nama najbliže u Budimpešti i Pragu. Za marketing su, pak, angažirali bivšeg voditelja komunikacija Ubera u Hrvatskoj Matiju Mesića.

Profitabilna niša
Interes Finaca za dostavu hrane vidljiv je i iz financijskih pokazatelja njegove konkurencije u Hrvatskoj, gdje su svi odreda profitabilni. To je razlog zašto je još prije godinu i pol Uber najavio sličnu uslugu Uber Eats. No, dosad je nije pokrenuo. Najuspješniji posrednik u prodaji ugostiteljima je trenutačno Pauza.hr, koju je prije četiri godine kupio singapurski startup Foodpanda, a kojeg je zatim preklani kupila njemačka tvrtka Delivery Hero.

U Hrvatskoj radi preko tvrtke Ozon Media, koja je prema Fini od 2015. do 2017. udvostručila prihod na 5 milijuna kuna. Wolt je startao skromno, s nešto više od 35 restorana, ali odreda je riječ o vrlo poznatim ugostiteljskim objektima kao što su Umami, Cookie Factory, Bikers Food Bar, Pani, Curry Bowl, Makedonski restoran Sveti Nikola, African Cuisine & Bar ili pak ugostiteljski lanac Pivnica Medvedgrad.

"Zagreb ima nevjerojatan izbor kvalitetnih restorana koji korisnicima nude najviši standard usluge i svima smo u ovoj fazi osigurali subvenciju od 12.000 kuna za promociju na vlastitim društvenim mrežama, usluge profesionalnog fotografa i posebne popuste za kupce", zaključuje Katanec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od Pri registraciji upišite WOLTCROATIA pod promo kod i uživajte u popustu od 30 kn pri sljedećoj narudžbi.

New Report

Close