CIA gotovo cijelo desetljeće pokušavala probiti zaštitu iPhonea i iPada

Autor: Agencija VLM , 10. ožujak 2015. u 16:52
Foto: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Dokumenti koji pokrivaju razdoblje od 2006. do 2013. godine ne pokazuju je li CIA uspjela probiti zaštitu.

Djelatnici američke obavještajne agencije CIA gotovo su cijelo desetljeće pokušavali probiti sigurnosnu zaštitu Appleovih iPhonea i iPada, objavio je portal The Intercept na temelju tajnih dokumenata dobivenih od poznatog zviždača Edwarda Snowdena. CIA je odbila komentirati ovu priču za Intercept, dok su iz Applea poručili da nikad nisu surađivali s vladinim agencijama na takvim stvarima.

U dokumentima se navodi kako su Amerikanci stvorili verziju Xcodea, Appleova alata za razvoj aplikacija, kako bi dobili pristup programima stvorenima pomoću tog alata. Ta modificirana verzija Xcodea omogućila bi špijunima da kradu lozinke i poruke na zaraženim uređajima. Dokumenti koji pokrivaju razdoblje od 2006. do 2013. godine ne pokazuju je li CIA uspjela probiti zaštitu.

Intercept je dosad objavio više tekstova na temelju dokumenata koje im je dao Snowden. Među njegovim urednicima je Glenn Greenwald, koji je osvojio prestižnu Pulitzerovu nagradu za tekstove o Snowdenovim otkrićima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo, koliko će nas učiniti ovisnima o njihovim proizvodima kada android i ios drže monopol. I zidovi imaju uši, doslovno 🙂

New Report

Close